Emekliler artık çalışmak zorunda

Yaren ÇOLAK

Ülkede 13 milyondan fazla emekli, açlıkla ve borçla boğuşuyor. TÜİK’in verilerine göre, sadece 4 milyon 697 bin kişi, emekli olduğu için işgücüne dâhil olmuyor. Geri kalan milyonlarca emekli çalışma hayatından çekilemiyor. Hayat pahalılığı ve aylığın yetersizliği nedeniyle milyonlarca emekli sigortasız işlerde çalışmak zorunda kalıyor.

Milyonlarca emekli, aylık bin 600 TL ile hayata tutunmaya çalışıyor. Türkiye Emekliler Profili verilerine göre, emeklilerin yüzde 82,7’si aylıklarının yetersiz olduğunu görüşünde. Aynı veriler, yüzde 55,6’sının kredi ve kredi kartı borcu olduğunu da gözler önüne seriyor. DİSK-AR’ın Ekim 2020’de yayımladığı rapora göre, 2,6 milyon emekli ve hak sahibinin aylık harcanabilir geliri sadece 763 TL.

Hal böyleyken geçim sıkıntısı yaşayan emekliler, ek işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Şoförlük, boyacılık, garsonluk gibi işlerde ter akıtıyorlar. Hatta ağır işlerden geçinmeye çalışan emekliler de var. Maaşlarının yetmediğine dikkat çekiyor, “Çalışmaya mecburuz” diyorlar.

Onlardan biri de Devlet Su İşleri’nden (DSİ) Emekli Elektrik Mühendisi Hüseyin Seyhan. Kendisi bugünlerde ekonomik sıkıntılar nedeniyle Edirne’de bir çay ocağında çalışıyor. 54 yaşındaki Seyhan, “Aldığım emekli maaşıyla geçinmek zor” ifadesini kullanıyor ve şunları anlatıyor: “Yıllarca DSİ’de elektrik mühendisi olarak çalıştım. Sonra 2017’de emekli oldum. Emekliliğin ardından da bir süre çalışmadım. Ancak geçinemiyoruz.”

Seyhan, şöyle devam ediyor: “Kızımın biri üniversiteden yeni mezun biri de hazırlanıyor. Emekli maaşı yetmeyince ek gelir olarak çay ocağında çalışmaya başladım. Eşim ev hanımı, bir tek emekli maaşıyla geçinmek de maalesef mümkün değil. Bu da Türkiye’nin acı gerçeği işte…”

ŞARTLAR HER GEÇEN GÜN ZORLAŞIYOR

Erhan Koruyucu, yıllarca Edirne Belediyesi’nde memur olarak çalıştı. 2012’de emekli oldu ancak şimdilerde evlerde boyacılık yaparak geçinmeye çalışıyor. 57 yaşında olan Koruyucu, yaşadıklarını şöyle dile getiriyor: “Emekli olduktan bir buçuk yıl sonra çalışmaya başladım. Önceden de aşinalığım olduğu için bir arkadaşımın yanında boyacılık yapmaya başladım. Bir tanecik kızım var. Yurtdışında eğitim gördü. Öyle olunca da giderler haliyle fazla oluyor. Ben de emekli olduktan sonra mecburen çalışmak zorunda kaldım. Onun kredileri vs. vardı onları kapadım.”

Koruyucu, emekli maaşıyla geçinmenin mümkün olmadığı görüşünde. Bunu şöyle açıklıyor: “Bir emekli maaşıyla geçinmek mümkün değil. Şartlar her geçen gün daha da zorlaşıyor. Her şey zamlandı. Emekli maaşı faturalara dahi yetmiyor.”