DİSK-AR raporu emeklilerin gerçeğini gözler önüne serdi. İşçi emeklilerinin ortalama maaşı 2 bin 80 lira ile asgari ücretin altında. Milyonlarca emekli bu parayı dahi alamıyor. Bayram ikramiyeleri ise enflasyonla eriyor

Emekliler bayrama mutsuz giriyor

Yunus Emre Ceren

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) emeklilerin ve emeklilikte yaşa takılanların ekonomik durumunu kapsamlı bir rapor haline getirdi. Rapora göre emekliler adeta yaşam mücadelesi veriyor, SGK ve hükümet temsilcilerinin en düşük emekli maaşına ilişkin açıklamarı da manipülasyondan ibaret.

Ortalama maaş asgari ücretin altında

DİSK-AR’ın araştırmasına göre Nisan 2020 itibarıyla 4/a kapsamında (işçi emeklileri) 8 milyon 126 bin emekli ve hak sahibine 16 milyar 968 milyon TL emekli aylığı ödendi. Böylece ortalama emekli aylığı 2 bin 80 TL olarak hesaplandı. Bazı emekliler bu tutarın da altında maaşlarla geçinmek zorunda kalıyor.

En düşüğü 1500 TL olmadı

Rapora göre en düşük emekli maaşının 1500 TL olduğu yönünde yapılan açıklamalar da gerçeği yansıtmıyor. Normal şartlar altında 1500 TL’nin altında emekli maaşı alan kişilerin aylık geliri hazine yardımı yöntemiyle 1500 TL’ye tamamlanıyor. Bu nedenle emekli maaşına yapılan zam 1500 TL’ye değil, asıl maaşa yapılıyor. Eğer emeklinin maaşı gelecek yıllarda da 1500 TL’nin altındaysa bu durumda bu kişi yine 1500 TL alacak.

SGK ile hükümet çelişiyor

DİSK-AR aynı zamanda hükümet açıklamalarıyla SGK verilerini de karşılaştırdı. Buna göre SGK en düşük emekli maaşının 2 bin 30 TL olduğunu söylerken, hükümet "en düşük maaşı 1500 TL yaptık" diyor.

Raporda konuya ilişkin olarak şu ifadelere yer verildi; Türkiye’de halen milyonlarca emekli asgari ücretin ve dahası 1500 TL’nin altında aylık ve gelire sahip iken SGK emekli aylık ve gelir dilimlerini açıklamamakta direniyor. SGK bir an önce aylık dilimlerine göre emekli aylığı alanların gerçek sayısını kamuoyuna açıklamalıdır.

Nereye kadar bin TL?

Bilindiği üzere 2018’den bu yana emeklilere bayramlarda 1000’er lira ikramiye veriliyor. DİSK-AR bu 1000 TL’nin son iki yılda ne kadar eridiğini de inceleyerek paylaştı. Eğer son 2 yılda asgari ücrete yapılan zam kadar bayram ikramiyesine zam yapılsaydı, bu bayramda emeklilere 1448 lira verilmesi gerektiğini tespit etti. 13 milyon emekliye bu yılki 2 bayramda 896 lira daha az ikramiye verildiğini böylece tüm emeklilerin cebinden 11,6 milyar lira alındığını açıkladı.