Düşük zamma tepki gösteren Tüm Emekli-Sen üyeleri, “Geçinemiyoruz” diyerek İŞKUR’a başvurdu. Emekliler, “Hayat pahalılığına çare arıyoruz” dedi.

Emekliler geçinmek için iş arayışında
Emekliler, İŞKUR’a başvurdu. (Fotoğraf: BirGün)

Emek Servisi

Emeklilerin açlık ve yoksullukla mücadelesi sürüyor. Emekli maaşlarına yüzde 25’lik düşük zam teklifine tepki gösteren emekliler, İŞKUR’a giderek iş başvurusunda bulundu. Tüm Emeklilerin Sendikası (Tüm Emekli-Sen) Antalya Şubesi üyeleri geçinemedikleri için iş başvurusu yaptı.

Başvuru öncesi açıklama yapan Genel Başkan Zeynel Abidin Ergen “Emekliler geçinemiyor, bu nedenle İŞKUR’a iş başvurusunda bulunmaya geldik” dedi. Tüm Emekli-Sen Antalya Şubesi Başkanı Bilge Torosoğlu ise kendilerini hayat pahalılığına ezdiren iktidarın yarattığı hayat pahalılığına karşı yaşamak için çare aradıklarını söyledi. “İlerlemiş yaşımıza rağmen iş arıyoruz çünkü geçinemiyoruz” diyen Torosoğlu, utanılacak bir şey yapmadıklarını da ifade etti. Torosoğlu, şunları dile getirdi: “Onurumuzla insanca yaşanacak ortam yaratmak istiyoruz. Emeklilerin aş evi kapılarına, pazar artıklarına mahkûm edilmesini istemiyoruz. En düşük zam emeklilere yapılmıştır. Hükümet anlaşılan emeklileri dikkate almıyor. Nasıl olsa seçimleri kotardı. ‘Atı alan Üsküdar'ı geçti’ diyor. Bir ülke böyle yönetilemez. Halkı açlığa mahkûm edemez. Unutulmasın ki bu devran böyle gitmez. Yaşımıza ve eğitimimize uygun iş başvurusunda bulunacağız. Eğer aynı işe işsiz bir genç kardeşimiz de başvurmuşsa, ilk önce o kardeşimize önceliğimizi düşünmeden vereceğiz. İktidara buradan sesleniyoruz. Bizim maaşlarımıza da yüzde 25'e ek olarak 8 bin lira ekleyin. Beklentilerimiz karşılanmazsa mücadelemiz kesintisiz sürecek.”

Öte yandan EYT düzenlemesi kapsamında mart ayında emeklilik başvurusunda bulunan 1.8 milyon kişiden 1.5 milyona yakınının emeklilik işlemleri tamamlandı. EYT'lilerin yaklaşık 719 bini sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmaya başladı. Emekli işçi sayısının ilerleyen aylarda daha da artması bekleniyor. 

SEFALETİ KABUL ETMİYORUZ

Kamu emekçilerinin memur zamlarına tepkisi de sürüyor. Büro Emekçileri Sendikası (BES) Antalya Şubesi, memur maaş zamlarını Antalya Defterdarlığı önünde protesto etti. BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol “İktidar kamu emekçilerini refahta değil sefalette eşitleme çalışıyor. Bunu kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.