Milli Eğitim Bakanlığı 48 branşta 9 bin 267 öğretmeni atadı. Ancak Eğitim-Sen'in raporuna göre 2004 öğretim yılında öğretmen açığının kapanabilmesi için 50 bin öğretmenin atanması gerekiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı 48 branşta 9 bin 267 öğretmeni atadı. Ancak Eğitim-Sen'in raporuna göre 2004 öğretim yılında öğretmen açığının kapanabilmesi için 50 bin öğretmenin atanması gerekiyor. Tablo böyle olunca büyükşehirler de dahil olmak üzere pekçok bölgedeki okul, eğitimine öğretmensiz devam etmek zorunda kalıyor. Öğretmen açığından dolayı binlerce öğrenci, hem eğitimdeki fırsat eşitliğinden yararlanamıyor hem de eğitim sistemindeki "yarışta" baştan eleniyor. Eğitime destek amaçlı faaliyet yürüten Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), yeni öğretim yılında emekli öğretmenleri, gönüllü öğretmen olmaya çağırıyor.

 

Yatılı İlköğretim Bölge Okullarını İyileştirme Projesi kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı ile ilk görüşmeler yapıldı. Gönüllü Öğretmen projesi kapsamında Hakkari'ye 50 gönüllü öğretmen gönderilecek. Hakkarı Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı Kemal Tanyürek, illerinde 700 öğretmen açığının bulunduğunu, özellikle ingilizce, resim, müzik ve beden eğitimi branşlarında açığın daha fazla olduğunu söyledi. Tanyürek köylerdeki öğretmen açığını kapatmak için "vekil öğretmen" sistemini devreye sokacaklarını söyledi.

 

Bu eğitim dönemi hayata geçecek proje için, şimdiden başvurular alınmaya başlandı. Buna göre, kırsal kesimdeki yatılı bölge ilköğretim okullarına öncelik verilecek. Gönüllü öğretmenler, geçici süreyle hem alanlarıyla ilgili derslere girecek, hem de yatılı bölge okulunda konaklayarak öğrencilerin okuldan arta kalan zamanlarında rehberlik yapacak.

Gönüllü öğretmenliğe "evet" diyen emekli öğretmenler ücret almayacak. İdealist emekli öğretmenler aradıklarını söyleyen ÇYDD Başkanı Türkan Saylan, "Öğretmensiz okullarımızın sayısı fazla. Bakanlık yeterli sayıda öğretmen atamıyor. Bu sorunu çözmek hepimizin sorumluluğunda. Bu nedenle erken yaşta emekli olmuş öğretmenlerimizi gönüllü öğretmenliğe çağırıyorum" diyor. Gönüllü görev yapacak emekli öğretmenler, öncelikli olarak Doğu ve Güneydoğu illerinde "istihdam" edilecek. Saylan bu çağrının sadece doğu illerini kapsamadığını, gönüllü emekli öğretmenlerin yaşadıkları bölgelerdeki okullarda da görev alabileceğini söylüyor. Proje, emekli öğretmenleri hizmete geri çağırmaktan ibaret değil. Bu kapsamda, yine kırsal alanda hizmet veren askerleri de eğitim sürecine almayı planlayan program, geçici süreyle, ilköğretim okullarında yedek subayların ders vermesini öngörüyor.

 

Saylan, "Doğu'daki birçok yerde askerlerin açtığı üniversite hazırlık kursları çok başarılı. Bu sistemi, ilköğretim okullarına taşıyabilir, eğitimli, üniversite mezunu gençleri değerlendirebiliriz. Bu konuda da binlerce askere ihtiyacımız var. Talebimizi Milli Eğitim Bakanlığı'na bildirdik" diye konuştu.

 

Öğretmen programının bir başka ayağı ise ise, "Ayşe teyzeler..." İngilizce ve bilgisayar bilen ev kadınlarını, mahalle kursları açmaya yönlendirmeye başlayan dernek, "Ayşe teyzeler, tahta başına" diyerek, mahallesinde okuyan tüm çocuklara destek olacak gönüllü eğitimciler de arıyor. Dernek, program ve işlerlik hakkında yönlendirme ve denetleme yapacak.

 

Türkiye'de ortalama 25-30 yıl görev yapmış bir öğretmen 50'li yaşlarda emekli oluyor. 1/4 dereceden emekli olan bir öğretmen ortalama olarak 700 milyon civarında maaş alıyor. Diğer yanda ise 100 binin üzerinde öğretmen adayı öğretmen olmayı bekliyor.

 

2000 yılı DİE verilerine göre ilköğretim çağında bulunan 12.275.416 çocuktan ancak 10.562.426 'sı okula devam edebilmekte. Zorunlu olan İlköğretim hakkından bu çocukların içinde erkek çocukların sayısı 702.078, kız çocuklarının sayısı ise 1.010.912

 

Orta öğretime gelince, kız ve erkek çocukları arasındaki eğitimden yararlanma oranı kızlar aleyhine olarak daha ciddi boyutlara varmakta, toplam 4.252.038 olarak belirlenen çocuklardan okula devam edemeyen erkek çocuk sayısı 378.503 iken kız çocuk sayısı 1.017.684. Sonuçta, her yıl ilk ve orta öğretim çağında olup da okula gidemeyen yaklaşık 2.milyonu aşkın kız çocuğu eğitim hakkından mahrum.