Emekliler, temmuz zammından da umduğunu bulamadı. Memur emeklisi seyyanen zamdan yararlanamadı. Kök aylığı 7 bin 500 TL'nin altında kalan SSK ve BAĞKUR emeklileri ise aynı maaşı almaya devam edecek.

Emekliler ölümle yaşam arasında
Fotoğraf: BirGün

Dilan ESEN

Memur maaşına zammı içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu ancak teklifte, emekli maaş zammına ilişkin düzenleme yer almadı. Emekli maaşlarıyla ilgili düzenlemenin sonbahar döneminde yapılabileceği belirtiliyor. Yüzde 17.55'lik artış sonrası en düşük memur emekli aylığı 7 bin 901 liradan 9 bin 288 liraya yükselecek. Ülkede SGK verilerine göre 13 milyon emekli bulunuyor. Emekliler bir kez açlık sınırı ve asgari ücretin çok altında kalan ücretlere mahkum edildi. 

Yoksulluk ve açlığa terk edilen emekliler, hükümetten insanca yaşayabilecekleri bir ücret talep ediyor. Tüm Emeklilerin Sendikası (Tüm Emekli-Sen) Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, son 6 ayda maaşlarının yüzde 52 eridiğini kaydederek  en düşün emekli maaşının en az 12 bin liraya çekilmesi gerektiğine dikkat çekti.

SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin yüzde 90’ının 7 bin 500 TL maaş aldığını belirten Ergen, “Çoğunun kök maaşı 7 bin 500 TL’nin altında. Kök maaşlar üzerinden bir zam gelirse çoğu hiçbir zam alamayacak. Memurlara seyyanen verilen zam, memur emeklilerine verilmeyecek gibi duruyor. Dolayısıyla aralarındaki uçurum büyüyecektir. Memur emeklileri de çok büyük yara alacaklardır. Bu da kabul edilebilir değil. Dul ve yetimler de aldıkları maaşın belli bir yüzdesini aldıkları için 5 bin TL’ye kadar düşüyor. Bunlara çok cüzi artışlar oluyor” dedi.

EMEKLİLER SÜRÜNÜYOR

Maaşların insanca yaşam düzeyine çekilmesi için eylemler yaptıklarını hatırlatan Ergen, şunları dile getirdi: “Emekliler olarak protestolarımızı dillendirmeye devam edeceğiz. Hükümetten adım atmasını bekliyoruz, emekli maaşlarının insanca yaşam şartlarına yükseltilmesi lazım. En düşük emekli maaşı en az 12 bin liraya çekilmelidir. Maaşlarımızın yüzde 52’inin üzerinde artırılması gerekiyor en az. Emekliler sürünüyor. Ölümle yaşam arasında bir mücadeledeler. Emekliler derin bir yoksulluk içerisinde. Öğünlerini düşürdüler, dışlarda çay içmeye bile gitmiyorlar. Kültürel sosyal yaşamları zaten yok. Bundan çıkışı sağlayabilecek yine emeklilerin kendisidir. Bunun için bizim tavsiyemiz sendikalarda örgütlenmeleridir.”

2004’ten bu yana emekli olan Tüm Emekli Sen Üyesi Ahmet Özdemir ise çok köklü sorunları olduğunu ifade ederken şöyle konuştu: “Yıllardan beri bu sorunlar katlanarak büyüyor. Yaşamları da dayanılmaz boyutlarda yaşanıyor. Kriz hızla değişiyor, sosyal bunalımlar yaşanıyor. Emekli maaşları 6 aylık düzenlemelerden zarar görüyor. Gerçek enflasyonu herkes çarşı pazar fiyatlarında test ediyor. Emeklileri açlığa mahkûm edenler biraz daha kemer sıkmamızı istiyor. Bunun nereye kadar gideceğini bilmiyoruz, duracak yeri yok. Her zam döneminde böyle olursa ölümle burun buruna gelmiş 16 milyon civarı bir emekli topluluğu olacak. Mücadele etmekten direnmekten başka bir yol gözükmüyor. İnsanların önüne sunulan rakamların da bir önemi yok, önemli olan gündelik yaşamı düzeltmek.”

***

BAKANLARA TALİMAT VERDİ

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, maaş zamlarını değerlendirirken "Emeklilerimizin beklentilerini göz ardı etmiyoruz" dedi. Erdoğan, "Yapılabilecek iyileştirmeler hususunda bakanlarımıza gerekli talimatı verdik. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hazine ve Maliye Bakanımız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız çalışmalarına başladı. Önümüzdeki haftalarda gerekli açıklamayı yapacağız" ifadelerini kullandı.