Emekliler sokağa indi: İnsanca yaşamak istiyoruz

Deniz Güngör

Emeklilerin gözü temmuz ayında yapılacak maaş zammında. Tüm Emekliler Sendikası, 81 ilde eş zamanlı sokağa çıkarak maaş zammın enflasyondan daha yüksek bir oranda yapılmasını talep etti.

Emeklilerin Ankara Ulus’ta yapmak istedikleri basın açıklamasına polis izin verilmezken bir emekli gözaltına alındı. Sendika Genel Merkezi’nde üyeleri adına basın açıklamasını yapan Tüm Emekliler Sendikası Genel Sekreteri İhsak Kocabıyık, Ankara polisinin emeklilere yönelik tutumunu eleştirdi. Kocabıyık, insanca geçinebilecekleri bir ücret istediklerini söyleyerek, “Nedeni belli olmadan, bir sebep gösterilmeden yapmak istediğimiz basın açıklaması valiliğin keyfi, hukuksuz tavrıyla engellendi. Bu suça ortak olanlardan bunun hesabı elbette sorulacak. İnsanca yaşamak bu ülkede ne zamandan beri suç oldu” dedi.

MAAŞLARA EK ZAM YAPILSIN

İstanbul’da ise Kadıköy Rıhtım’da buluşan emekliler, temmuz ayında maaşlarında ilan edilen enflasyon rakamlarının üzerinde bir artış talep etti. Rıhtım'da toplanan emekliler, "Emekli maaşı ile geçinemiyoruz! İnsanca yaşamak istiyoruz! Maaşlarımıza ek zam yapılsın!" pankartı açtı. Emekliler adına basın açıklamasını Tüm Emekli Sen Maltepe Şubesi Başkanı Zehra Ulusoy okudu.

Açıklamasında, emeklilerin alın teri döktükleri ülkelerinde barış ve huzur içinde insanca yaşamak istediklerini ifade eden Zehra Ulusoy, şunları söyledi:
“Alın terimizi döktüğümüz ülkemizde, barış ve huzur içinde, insanca yaşamak istiyoruz. Kimseden sadaka ya da lütuf istemiyoruz! 'Bayram harçlığı' değil, yılda dört maaş tutarında ikramiye istiyoruz. Pandemi bahanesi ile 65 yaş üstüne yasaklanan toplu taşıma araçları serbest hale gelmelidir. Bizlere gelince 'kaynak yok' diyenler, onlarca yerden maaş alan yandaş ve yalaka takımlarının kaynağını nereden alıyorlarsa oraya baksınlar. Ülke kaynaklarını, 5 yandaşa peşkeş çekmek yerine, ülkenin emekçilerine ve emeklilerine verirseniz hepimize yeter! İşte bu nedenle bugün Tüm Emekliler Sendikası olarak alanlardayız. Susmuyoruz, haykırıyoruz! Emekliyiz, insanca yaşamak istiyoruz!"

SOKAKTAKİ İNSANIN SESİNİ DUYUN

Eyleme katılan SOL Parti Eğitim Politikaları Sözcüsü Esen Karaküçük ise emeklilerin açlıkla yüz yüze geldiğini vurguladı. Karaküçük, yaptığı açıklamada “Buradaki insanlar hayatı yürüten kişiler. Bütün hayatlarını hayatın yeniden üretimi için harcadılar. Bugün emeklilikte açlıkla yüz yüze yaşıyorlar. En temel insani haklarını alabilmek için Türkiye’nin her yerinde sokağa çıkmak zorunda kalıyorlar. Peki, neden iktidar kendi halkının sorunlarına farkına varamıyor? Biz, tercihleri farklı olduğundan diyoruz. Biz arkadaşlarımızın yanındayız. SOL Parti olarak emekçilerin, emeklilerin basın açıklamalarında dile getirdikleri tüm hakların bir an önce kendilerine iade edilmesi gerektirdiğini bir kez daha siyasi iktidara hatırlatıyor ve kendilerini uyarıyoruz. İnsanlar, insanca yaşama hakkına sahiptir. Sokaktaki insanın sesini duyun” ifadelerini kullandı.