Emeklilerin maaşlarına yapılan yüzde 25 zammın ardından İzmir’de emekliler bir araya gelerek düşük maaşları ve temel gıda maddelerine yapılan zamları protesto etti.

Kaynak: birgün ege
Emekliler yüzde 25 zamma mahkûm edildi

BİRGÜN EGE

Milyonlarca emekli açlık, yoksulluk ve sefalet içerisinde yaşamını sürdürmeye çalışırken emeklilerin maaşlarına yapılan yüzde 25 zam sonrasında yaklaşık 9 milyon emekli 1 lira bile zam alamadı. İzmir Konak’ta bulunan Sümerbank önünde yan yana gelen emekliler düşük maaşlarını ve yapılan fahiş zamları protesto etti.

Emeklerinin karşılığını almak isteyen emekliler, ağızları bantlayıp, yere yatıp, şort ve atletlerle dolaşarak enflasyona tepki gösterdi. 

DİSK Emekli Sen Akdeniz Bölge Başkanı Veli Ersoy, “Gıdaya, temizlik ürünlerine, sağlığa, barınma imkânlarına ulaşmamız tümüyle engellenmiştir” diyerek emeklilere yapılan yüzde 25 zam oranını eleştirdi. 

Milyonların açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiği bir ekonomik ortamın bulunduğunu belirten DİSK Emekli-Sen Ege Bölge Temsilcisi Sabahattin Yeşiltepe, “DİSK’in araştırma merkezi DİSK-AR, emekli ve dar gelirlilerde gıda enflasyonunun yüzde 66 ila 85 aralığında olduğunu ortaya koymasıyla birlikte temel ihtiyaçların bir lüks haline geldiğini belirlendi” dedi. 

Basın ve kamuoyuna fahiş oranlarla zamlara gidilmesinin yaşam hakkı gaspı olduğunu belirten Yeşiltepe, açlık sınırının 10 bin 373 TL ve yoksulluk sınırının 33 bin 789 TL olmasından ötürü yüzde 25 zammın fiilen bir anlam ifade etmediğini vurguladı. Yeşiltepe, şunları söyledi:

“Emeklilerin büyük çoğunluğunun maaşlarının zamlı hali dahi açlık sınırının katbekat altında kalacağı açıktır. Üstelik hâlihazırda kök maaşı 7 bin 500 TL’nin altında olan ve maaşları Hazine yardımıyla 7 bin 500 TL’ye tamamlanan milyonlarca emekli, zammın kök maaşlar üzerinden yapılacak olması nedeniyle 7 bin 500 lirayla yaşam savaşı vermeye mahkûm edilecektir.”