İktidar, seçim öncesi açlık sınırının altına indirdiği emekli aylığına yama yapıyor. Erdoğan, en düşük emekli aylığının 7 bin 500 TL’ye çıkacağını açıkladı. En düşük emekli aylığı asgari ücretin bin TL altında kalacak.

Emeklilerin aylığına yama

Havva GÜMÜŞKAYA

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, katıldığı canlı yayında müjdeli haber olarak en düşük emekli aylığının 2 bin lira yükseltileceğini açıkladı. Böylece Ocak ayında 5 bin 500 lira olarak duyurulan en düşük emekli aylığı 7 bin 500 liraya çıkartılacak.

Ocak ayında asgari ücretten 3 bin TL daha az olan emekli aylığı 7 bin 500 TL olduğunda da yine asgari ücrete ulaşamayacak. Asgari ücretle en düşük emekli aylığı arasında 1000 TL’lik fark oluşacak.

20 SENEDE ERİDİ

AKP iktidarları döneminde sürekli asgari ücret karşısında eriyen emekli aylıkları her seçim döneminde yine aynı iktidarın propaganda malzemesi oldu. Seçim propaganda dönemlerinde emekli aylıkların pansuman niteliğinde artışlar yapıldı ancak hiçbir artış erimeyi karşılamaya yetmedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, Ocak 2003’te en düşük emekli aylığı 332 TL iken asgari ücret 226 TL’ydi. Buna göre 20 yıl önce en düşük düzeyden aylık alan emeklinin eline asgari ücretten yüzde 47 daha fazla geçiyordu.

2008’de AKP tarafından çıkarılan 5510 sayılı yasa ile emekli aylıklarının hesaplanmasında milli gelir artışının payı yüzde 100’den yüzde 30’a indirildi. Aylık bağlama oranları ciddi derece düşürüldü. Daha sonrasında ise emekli aylıklarının artışı sadece resmi enflasyona endekslendi.

Yıllar içerisinde Hazine desteği olmadan en düşük emekli aylığı asgari ücretin yarısının bile altına, ortalama emekli aylığı asgari ücretin çok altına geriledi. Bu kez iktidar, emekli aylıklarında düzeltmeye gitmek yerine yama yapmaya başladı.

SEÇİM ARTIŞI

Emekli aylık ve gelirleri için alt sınır ilk kez 2019 yılında belirlenmeye başladı. Bu alt sınırın altında kalan emekli aylıkları Hazine desteğiyle bu alt sınıra tamamlanmaya başlandı. Önce bin TL olarak açıklanan bu tutar, sırasıyla 2 bin 500, 3 bin 500 ve son olarak da 5 bin 500 TL olarak belirlendi. Daha önceki yıllarda altı aylık periyodlarla yapılan zam bu yıl ilk kez iki ay sonra yeniden belirlenmiş oldu.

HAZİNE DESTEĞİYLE EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI ALT SINIRI (TL)

emeklilerin-ayligina-yama-1141786-1.

***

EN AZ ASGARİ ÜCRETE ÇIKARILMALI

Erdoğan’ın zam açıklamasının ardından AKP Grup Başkanvekili Bülent Akbaşoğlu ise konuyla ilgili ön çalışma yaptıklarını belirtti. Akbaşoğlu, “Önümüzdeki hafta yasalaştırılmasını ümit ediyoruz” derken zam oranına tepki yağdı.

Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, yıllardır iktidarın kendilerini duymadığını söyledi. “Her defasında ‘Emekliye büyük zam’ diye açıklamaların ne kadar hamasi nutuklar olduğunu bugün kendileri kanıtladı” diyen Ergen, emeklilere yeterli maaş ödenmediğine dikkat çekti. Ergen, “Emekliler sefalete mahkûm edilmiştir. Sorumluluk bu iktidarındır. Sadece en düşük emekli maaşına zam yapılması zaten adeletsizliktir. Doğrusu en düşük emekli maaşının açlık sınırına, hiç değilse asgari ücret düzeyinin üzerine çıkarılması ve aynı oranlı olarak 7500 ve üzeri maaş alanlarda da artışa gidilmesidir.”

SOL Parti tarafından yapılan açıklamada ise “Cumhurbaşkanı 7500 TL ile kendi geçinsin! Yıllarca çalışmış, emekli olunca sefalete mahkum edilmiş milyonlarca emekli, maaşlarının ve ikramiyelerinin arttırılması ve insanca yaşam koşullarını hak ediyor” denildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da “Emekli aylığının asgari ücrete olan oranı korunmuş olsaydı, en düşük işçi emekli aylığı 7 bin 500 TL değil 11 bin 880 TL olacaktı” diye konuştu.