EMEP, milletvekili adaylarını tanıttı. Partisinin seçim beyannamesini açıklayan EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “Cumhur İttifakı en karanlık sistemdir. Tek adam rejimine ‘dur’ diyeceğiz” dedi.

EMEP seçim bildirgesini açıkladı: Tek adam rejimine "dur" diyeceğiz
Fotoğraf: Evrensel

Emek ve Özgürlük İttifakı içerisinde yer alan Emek Partisi (EMEP) ittifakın çatı partisi olan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) listelerinden seçime girecek milletvekili adaylarını kamuoyuna tanıttı.

Ankara'da Nergis Kültür Sanat Kafe ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşen aday tanıtım toplantısında EMEP’in seçim bildirgesi ve kadın bildirgesi de paylaşıldı.

Evrensel'in haberine göre belediye emekçileri, toplantının gerçekleştiği salona "Emek bizim, adaylar bizim" ve "İş, ekmek, özgürlük" sloganlarıyla geldi.

Milletvekili adaylarının "EMEP bizim, adaylar bizim" sloganlarıyla karşılandığı salona "Tek adam düzenine son, Birlikte kazanacağız, Kadınlar kazanacak" afişleri asıldı.

Seçim bildirgesini açıklayan EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, daha önce kamuoyuyla paylaştıkları ittifak programını hatırlatarak, "Çok uğraştık ve nihayet 24 Eylül'de Emek ve Özgürlük İttifakı'nın partileri ve güçleri olarak Emek ve Özgürlük İttifakı'nı ilan ettik. Bir mücadele ittifakı doğdu. Türkiye işçi sınıfı ve ezilen halklara ışık oldu. Şimdi bir son derece kritik bir seçimin ön gününde Emek ve Özgürlük İttifakı bir seçim ittifakı olarak da yola devam etmeye karar verdi. Yolumuz açık olsun" diye konuştu.

"DEPREM SUÇLARININ HESABINI BİRLİKTE SORACAĞIZ"

6 Şubat'ta yaşanan depremlere de değinen Akdeniz şunları söyledi: “Deprem suçları yargı önüne gelecek. Deprem illerinde eğitim derhal başlamalı, sağlık modernize edilerek özelleştirmeden kurtarılarak halkın hizmetine verilmeli. Olağanüstü hal kaldırılmalı. Bütün uygulama ve sömürüye 'hayır' diyoruz. Yeniden inşa sürecinin kâra, ranta, vurgunculara karşı yerel dinamiklerle, bilim insanlarıyla planlanması gerekiyor. Afet kurumlarını yeniden şekillendireceğiz. Deprem bölgesinde elektrik ve su ücretsiz olmalı. Utanmazlar 'kaldırın o sayaçları' diyoruz.”

"KÜRT SORUNU, TAM BİR ULUSAL HAK EŞİTLİĞİ TEMELİNDE ÇÖZÜLMELİDİR’

Parasız eğitim ve sağlık, yasama, işçi hakları ve Kürt sorunu başlıklarında vaatlerin yer aldığı seçim beyannamesinde şu ifadeler yer aldı:

"Tek adam tek parti yönetimine tüm kurum ve uygulamalarıyla birlikte son verilmelidir. En kısa sürede halkın seçtiği temsilcilerden oluşan bir kurucu meclis tarafından, halkın en geniş kesimlerinin katılımıyla yeni bir anayasa hazırlanmalı ve halkın onayına sunulmalıdır.

Valilik, kaymakamlık gibi tüm atanmış kurumlar kaldırılmalı, bölge ve yerellerde yönetim yetkisi seçilmiş yerel meclislerde olmalıdır. Seçilmiş vekil, temsilci ve görevlilere ödenen ücretler kalifiye işçi ücretlerinin ortalamasını aşmamalı ve bunların görevden alınması, yerlerine yenilerinin seçilmesi yetkisi yine halkta olmalıdır.

Yürütmenin yargıya müdahalesi son bulmalı, yargı her düzeyde bağımsız olmalıdır. Düşünceyi yayma, basın ve haberleşme, toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkını engelleyen her türlü sınırlamaya son verilmelidir.

Yüzde 7 olan seçim barajı sıfırlanmalı, örgütlenme ve siyasal faaliyet yürütme özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalıdır. Lokavt yasaklanmalı, sendikal barajlar kaldırılmalı, bütün işçi ve emekçilere sınırsız sendikal örgütlenme, her türlü grev ve toplu sözleşme hakkı tanınmalıdır.

Gerçek bir laiklik için din, devletten ve okuldan ayrılmalıdır. Belediyeler dâhil devletin tüm din, mezhep ve inançlarla, topluluklara verdiği destek ve tanıdığı ayrıcalıklar sona erdirilmelidir. Zorunlu din dersi kaldırılmalıdır.

Eğitim her kademede parasız, bilimsel, demokratik ve anadilinde olmalıdır. YÖK kaldırılmalıdır.

Sağlıkta özelleştirmeye son verilmeli, tüm sağlık sistemi önleyici, nitelikli ve parasız sağlık temelinde yeniden örgütlenmelidir.

Kürt sorunu, tam bir ulusal hak eşitliği temelinde barışçıl ve demokratik temelde çözülmelidir. Zorunlu tek devlet dili uygulamasına son verilmeli, bütün uluslara ve ulusal topluluklara kamu hizmetlerinden ana dillerinde yararlanma ve anadilde eğitim hakkı tanınmalıdır."

EMEP'İN ADAYLARI

EMEP MYK Üyesi İskender Bayhan İstanbul 3. Bölge 2. sıradan aday olurken, EMEP GYK Üyesi Sevda Karaca Antep 1. sıradan milletvekili adayı olarak gösterildi. Selma Gürkan ise Ankara 1. Bölge 2. sıradan aday oldu. Oğlunu Soma’daki maden faciasında kaybeden Gülsüm Çolak ve 10 Ekim 2015'teki Ankara Gar Katliamı’nda oğlunu kaybeden Zöhre Tetik milletvekili adayları arasında yer aldı.