TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen torba yasa teklifi ile yeniden açılacak olan Emlak Bankası’nın da Varlık Fonu’na devredilmesi bekleniyor

Emlak Bank da ‘Paralel Hazine’ye

NURCAN GÖKDEMİR
nurcangokdemir@birgun.net
@nurcangokdemir

AKP, “Paralel Hazine”si olan ve denetim dışı kullandığı Varlık Fonu’nu büyütmeye devam ediyor. Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, PTT ve Borsa İstanbul, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme Anonim Şirketi, ETİ Maden ve Çaykur’un yanı sıra turistik bölgelerdeki milyonlarca lira değerinde arazinin aktarıldığı Varlık Fonu’na yeniden açılacak Emlak Bank’ın da devredilmesi bekleniyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen Torba Yasa Teklifi’nde yer alan bir madde ile 2001 yılında tasfiyesine başlanan Emlak Bank yeniden açılacak. Net öz kaynağı 256 milyon dolar olan banka, tasarının kabulünden sonra BDDK’nin vereceği karar üzerine faaliyetine başlayabilecek.

Teklifin görüşülmesi sırasında CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, “Kamu bankası olarak mı görevine devam edecek? Kamu bankası lisansını aldıktan bir süre sonra özelleştirilip satılacak mı?” diye sordu. Hazine Müsteşarlığı KİT Genel Müdür Vekili Mehmet Kaya, bu konuda yorum yapamayacağını bildirerek, “Kamu sermayeli bir banka olacak tabii ki. Kamu sermayeli bir kuruluş olacaktır ama özelleştirmeyle ilgili olarak benim şu anda bir şey demem mümkün değil” yanıtını verdi.

Kaçamak karşılıklar

CHP’li Bihlun Tamaylıgil ve HDP’li Garo Paylan’ın da aynı yöndeki soruları üzerine Maliye Bakanı Naci Ağbal, şunları söyledi:

“Şu aşamada ne özelleştirme gibi bir planımız var ne de sektörel bir bankacılık yapma düşüncemiz var. Banka marka değeri olan bir banka. Yönetim kurulu kendi çalışmaları çerçevesinde hükümetimize bir plan getirecek. O çerçevede bankanın Türkiye ekonomisine katkı sağlaması için bir gayret içerisinde olacağız ama o aşamaları geçmemiz lazım.”

CHP’li Mehmet Bekaroğlu’nun, “Varlık Fonu’na devredilme ihtimali var mı?” sorusu üzerine de Ağbal, “Zaman zaman kamu kurumlarına ait varlıklar Türkiye Varlık Fonu’na devrediliyor. Buradaki amacımız bir taraftan Türkiye Varlık Fonu’nun bilançosunu oluşturmak, bir taraftan da devredilen varlıkların ve şirketlerin iyileştirilmesini yapmak , bunların değerini artırmak ve hem operasyonel hem de stratejik düzeyde bunların yeniden yapılandırılmalarına katkı sağlamak. Meseleye genel anlamda bu şekilde bakmak daha doğru” karşılığını verdi.

'Zaman gösterecek'

Milletvekillerinin soru ve değerlendirmelerine ısrarlara karşın kesin bir yanıt vermeyen Ağbal, “Bu konularda söz söylemek veya değerlendirmelerde bulunmak için erken” demekle yetindi. Ağbal, Hazine Müsteşarlığı ve Hükümetin gerekli değerlendirmeleri yapacağını belirterek, “Bankanın önümüzdeki döneme ilişkin gerek faaliyet kapsamı gerekse politikalarına ilişkin olarak da o dönemde değerlendirme yapılacak. İnanın şu söylediğiniz opsiyonlar veya ihtimallerin herhangi bir şekilde şu andan belirlenmiş de önümüze dönük her şey belli demek mümkün değil, bunu zaman gösterecek” diye konuştu.

'Özel proje bankası'

CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil BirGün’e yaptığı değerlendirmede, “Emlak Bankası’nın da Varlık Fonu’nun bir parçası olacağı çok açık” dedi. Emlak Bank’ın özel projelerin içeriğinde yer alacağı izlenimi doğduğunu belirten Tamaylıgil, “Varlık Fonu ve fondan elde edilecek kaynaklarla ilgili olarak kullanım mekanizmalarında sanki Emlak Bankası da bir proje bankası konumuna doğru taşınacak izlenimini vermekte” görüşünü dile getirdi.