Gazeteci Nedim Şener'in yargılandığı davaya, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü müdahillik talebinde bulundu. Şener...

Gazeteci Nedim Şener'in yargılandığı davaya, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü müdahillik talebinde bulundu. Şener, Dink cinayetini aydınlatmak ile sorumlu olan Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, müdahillik talebi ile cinayetin aydınlamasının önüne bariyer kurduğunu söyledi...


ELÇİN YILDIRAL

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Birgün Gazetesi yazarı Hrant Dink cinayetinde polisin ve istihbarat birimlerinin ihmal ve hatalarını anlatan "Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları" kitabının yazarı ve Milliyet Gazetesi Muhabiri Nedim Şener'in yargılandığı davaya devam edildi.
Dink'e suikast düzenleneceği ihbarının yapıldığı dönemde Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi'nde görevli olan polis memuru Muhittin Zenit, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanı Ramazan Akyürek, İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in suç duyuruları üzerine açılan davanın ikinci duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Duruşmaya, "Adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs", "Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini alenen ifşa etme","Kurul halindeki çalışan kamu görevlilerine, görevlerinden dolayı hakaret etme" suçlamalarından 8 yıl hapis istemiyle yargılanan Nedim Şener katılırken, müştekiler katılmadı.
Duruşmaya, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü adına Hazine Vekili'nin müdahil olarak katılmak istemesi talebi damgasını vurdu. Talebi değerlendiren mahkeme, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün dosyada ve iddianamede ihbar eden konumda bulunduğu gerekçesiyle, İşleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü adına İstanbul Muhakemata Müdürlüğü'nün katılma talebinin reddine karar verdi.

TEFTİŞ RAPORU MAHKEMEDE
Geçen duruşmada mahkemenin Başbakanlık Teftiş Kurulu'ndan talep ettiği, Ramazan Akyürek ile Ali Fuat Yılmazer hakkında 'görevi ihmal' iddiasıyla hazırlanan Başbakanlık Teftiş Kurulu Raporu mahkemeye ulaştı. Mahkemenin kasasına konan raporu,  müdahil avukatlar izin alarak inceleyebilecekler.
Ramazan Akyürek ve Muhittin Zenit'in duruşmaya müdahil olarak katılmasına izin veren mahkeme duruşmayı erteledi.

'EMNİYET ÖNLÜYOR'
Duruşma sonrası basına açıklama yapan Nedim Şener, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün duruşmaya müdahillik tabelini değerlendirdi. Duruşmanın en önmli olayının emniyetin müdahillik talebi olduğunu belirten Şener, Dink cinayetinin aydınlamasının önüne emniyetin bariyer kurduğuna dikkat çekti. Emniyetin görevinin cinayeti aydınlatmak olduğunu söyleyen Şener, "Ancak emniyet cinayeti aydınlam isteyen bir gazetecinin yargılanmasını istiyor. Bu talep Beşiktaş 11. Ağır Ceza'da yargılandığım davayada büyük ihtimalle yansıyacaktır" diye konuştu.

'RAPORDAKİ KİŞİLER AKLANACAK'
Başbakanlık Teftiş Kurulu Raporu ile ilgili duyumlar aldığını söyleyen Şener,  raporu inceleyen Mülkiye Müfettişleri'nin 'zamanaşımı' gibi gerekçelerle raporda yer alan kişileri aklayan bir karar alacağı yönünde istihbarat aldığını söyledi.

ŞENER’E 38 YIL İSTENİYOR
Hakkında açılan davalara da değinen Şener, şunları kaydetti:
"Beşiktaş ve İstanbul Adliyesi'nde yargılandığım davalardan 28 yıl hapis cezası isteniyor. Ancak geçtiğimiz aylarda Bakırköy Adliyesi'nde de Hrant Dink ile ilgili yazdığım haberler nedeniyle hakkımda bir dava daha açıldı. Ayrıca MİT görevlisi olan ve Ergenekon sanığı Bedrettin Dalan'a 'kaç' diyen, Hrant Dink'e de 'öldürüleceksin' şeklinde uyarı yapan Özel Yılmaz'ın adını yazdığım için Bakırköy Adliyesi'nde bir soruşturma açıldı. Eğer bu soruşturmaya davaya dönerse 38 yıl hapis cezası ile yargılanmış olacağım. Bu daha Türkiye'deki hukuksuzluğu gösteren en güzel örmektir."