Emniyet, Kabataş'a dair tek kanıt bulamadı!

Dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan’ın defalarca tekrarladığı, havuz medyasının manşetlerinden düşürmediği Kabataş’ta Zehra Develioğlu adlı başörtülü bir kadının Gezi eylemcilerinin taciz ve saldırısına uğradığı iddialarını araştıran Emniyet’in ‘kanıt bulabilmek’ adına bölgedeki esnafı sorguladığı, yurttaşlara suçlu muamelesi yaptığı ve tam 161 kişi incelemeye aldığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet’in haberine göre, Kabataş’ta yaşandığı iddia edilen olayın polis tarafından yapılan araştırmasının sonuçlarını gösteren 1 Haziran 2013 tarihli rapor yüzlerce sayfa yazı, görüntü ve fotoğraftan oluşuyor.

Erdoğan’ın talimatıyla seferber olan Emniyet’in raporuna göre, bazı kişiler, sırf iddialar nedeniyle polis sorgusuyla karşı karşıya kaldı, sorgulandı, gözaltına alındı. O bölgeden sadece geçiyor diye insanlar alıkonuldu, Facebook hesaplarına girildi, yüzlerce insan ‘makul şüpheli’ haline getirildi.

Kabataş hadisesi, Develioğlu’nun iddialarını anlattığı gazeteci Elif Çakır’ın avukatı tarafından da bizzat yalanlanmış, buna karşılık hükümete yakın yandaş yazarların seferberliğiyle geçtiğimiz günlerde bir kez daha servis edilmişti. Erdoğan da Kabataş yalanını savunmaya devam etmişti.

8 KİLOMETRELİK ALANDA İNCELEME!
‘Erdoğan’a rağmen bir kanıt bulamayan’ Emniyet’in 2bin 560 saatlik görüntüleri izledikten sonra raporunda şu tespitlere yer verdi;

>> Rapora göre; o dönem Başbakan olan Tayyip Erdoğan’ın da emriyle İstanbul polisi seferber oldu. Soruşturma; İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü, İstihbarat Şube Müdürlüğü, Güven Timleri Şube Müdürlüğü, Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü, Beşiktaş ve Beyoğlu ilçe emniyet müdürlükleri, TEM Şube Müdürlüğü, Güvenlik Şube Müdürlüğü, Olay Yeri İncelenme Şube Müdürlüğü ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce koordineli olarak yürütüldü.

>> Olay yeri ve güzergâhında bulunan Karaköy-Taksim-Ortaköy arasında kalan yaklaşık 8 kilometrelik bölgede bulanan tüm işyerleri ve kamu kurumları ile görüşüldü. Buralara ait güvenlik kameralarının olup olmadığının tespiti yapıldı. Yapılan çalışmalar neticesinde; (151) farklı yere ait Mobese ve güvenlik kameralarının bulunduğu tespit edildi. Tespit edilen her kameranın olaydan önce ve sonrasını kapsayan 6 saatlik görüntü kaydı talep edildi.

>> Elde edilen (81) farklı işyeri ve MOBESE kameralarına ait olan yaklaşık 1800 saatlik kamera kayıtları, Radyo TV ve Foto Film Şube Müdürlüğü görevlilerince kayıt edilen 200 saatlik kamera kaydı, Güvenlik Şube Müdürlüğü’nden alınan 50 saatlik kamera kaydı, TEM Şube Müdürlüğü’nden alınan 450 saatlik kamera kaydı ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne bağlı TOMA araçlarındaki kameralardan elde edilen 60 saatlik kamera kaydı birleştirilip kare kare incelendi. Bu incelemede Karaköy’den Salıpazarı tarafından Kabataş’a, Beşiktaş tarafından Kabataş’a, Gümüşssuyu yönünden Kabataş’a kısaca olayın gerçekleştiği yere her alandan gelenler kare kare izlenip tespit edildi.

Erdoğan Kabataş yalanını tekrar diline doladı: 'Hâlâ ahlaksızca üzerine gidiyorlar'

Yandaş yazarlardan toplu 'Kabataş kalkışması': Diliniz KABA vicdanınız TAŞ

Kabataş yalanı üzerine üç konuk canlı yayını terk etti

Çakır ve Selvi hakkında Kabataş yalanı ile ilgili suç duyuruları bir yıldır bekletiliyor

Elif Çakır’ın avukatından Kabataş yalanı itirafı: 'Ortada büyük bir kandırmaca vardı!'

 

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI BİLE İNCELENDİ
>>
1 Haziran gününe ait olan görsel medyada ve sosyal paylaşım sitelerinde yer alan görüntü ve fotoğraflar da tarandı.

>> Olay günü veya genel olarak olay yeri çevresinde seyyar satıcılık yapan, garson, esnaf, güvenlik görevlisi, tezgâh açtığı belirlenen 24 kişiyle görüşüldü, yazılı beyanları alındı. Görüşülen şahıslar söz konusu olaya tanık olmadıklarını beyan ettiler. Güven Timleri Şube Müdürlüğü’ne bağlı 20 tim olay yeri civarında tanık bulmaya yönelik sokak sokak çalıştı.

>> Beşiktaş ve Beyoğlu ilçe emniyet müdürlükleri ile TEM Şube Müdürlüğü, Güvenlik Şube Müdürlüğü, Olay Yeri İncelenme Şube Müdürlüğü ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce yapılan çalışmalar sonucu Gezi Parkı eylemlerine katıldığı belirlenen şahıslara ait fotoğraflar teşhis işleminde kullanılmak üzere temin edildi.

DEVELİOĞLU TEŞHİS EDEMİYOR
>>
Rapora göre polis, 161 kişiyi yakın incelemeye aldı. Polis bu kişilerin Facebook adreslerinden özel hayatlarına telefonlaştıkları kişilere kadar her detayı inceledi. İncelemeye alınan kişilerden olay günü görüntüsünde; “ne üstü çıplak, ne eli deri eldivenli, ne başlarında tuhaf bantlar olan” kimse vardı.

>> Görüntülerde Develioğlu’nun Kabataş’ta eşini beklediği yere geldiği 19.43.57’den bölgeden ayrılana kadar geçen yaklaşık 15 dakikalık süreçte; etrafta yüzlerce kişinin, başörtülü, çoluk çocuk, aile, genç gelip geçtiği izlenebiliyor. Olayın olduğuna dair etraftaki hiç kimsede bir hareket yok. Saldırı, idrar, taciz iddialarını; görüntüler, ifadeler, tanıklıklar boşa çıkarıyor.

Bu arada biri takım formalı 3 erkeğin görüntüsü, sırtında bayrak olan bir kadının görüntüsü “bir şey bulunamasa da” Zehra Develioğlu’na gösteriliyor. “Teşhis edemiyor.”