Ankara Barosu, Ankara Emniyeti’yle ilgili kentte 9 ayrı işkence ve kötü muamele yaşandığını açıkladı. Baro’nun İnsan Hakları Merkezi Başkanı Baykal, “Kaba dayak, su ile ıslatma ve şişeye oturtma tehdidi var. Takipçisi olacağız” dedi.

Emniyet’te işkence

Buse İlkin YERLİ

Ankara Emniyeti’yle ilgili işkence iddiaları bitmek bilmiyor. Ocak ayında Ankara TEM şubede işkence ve kötü muamele yapıldığına ilişkin suç duyurusunda bulunan Ankara Barosu, benzer vakalar olduğuna dair yazılı açıklama yaptı.

Baro, "Ankara’da kolluk birimlerinde işkence iddiaları bitmiyor" başlıklı yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, Narkotik Şube Müdürlüğü ve Sincan İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde farklı tarihlerde birçok şüphelinin sistematik işkenceye maruz kaldığı iddialarının öğrenilmesi üzerine harekete geçildiği anlatıldı. Açıklamada, "Meslektaşlarımız tarafından ilgili tarihlerdeki iddialar üzerine bahse konu kolluk birimlerine derhal gidilerek gerekli incelemeler yapılmış ve tutanaklar düzenlenmiştir" denildi.

9 AYRI İŞKENCE İDDİASI

Açıklamada, Ankara TEM Şubede 2, Ankara Narkotik Şubede 4, Sincan İlçe Emniyet Müdürlüğünde 3 olmak üzere toplamda 9 işkence ve kötü muamele iddiasına ilişkin mağdurlar ile görüşmeler ve tespitler yapıldığı belirtildi. Buna ilişkin tutulan tutanakların raporlaştırıldığı aktarılan açıklamada, "Raporlar hazırlanarak gerekli insan hakları mücadelesi başlatılmış olup her bir iddia için düzenlenen tutanak ve hazırlanan raporlar doğrultusunda baromuz tarafından savcılığa suç ihbarlarında bulunulmuştur. Anayasamızın işkence yasağını düzenleyen 17/3. maddesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin işkence yasağını düzenleyen 3. maddesi ile İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Aşağılayıcı Muamele veya Cezaya Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin ilgili maddesi hükümlerine açıkça aykırılık ihtiva eden bu iddialara karşı mağdurun kişiliği, cinsiyeti, ırkı, inancı, siyasi görüşü, etnik kökeni ve şüphelisi olduğu suç ayrımı yapılmaksızın işkenceye karşı mücadelede merkezimiz ve Baromuzun çalışmalarının büyük önem arz etmekte olduğunun bilinci ile gereken tüm hukuki adımların atıldığını belirtmek isteriz." bilgisi verildi.

İŞKENCENİN KARŞISINDAYIZ

Baronun, işkence iddialarından ihbar yoluyla haberdar olduğu belirtilen açıklamada, şunlar aktarıldı: "Kolluk birimlerinde gözaltında yaşanan işkence ve kötü muamele iddialarına derhal ve hukuk düzeninin izin verdiği ölçüde işkence iddiası faillerinin haberleri dahi olmadan müdahale edildiğini, bu iddiaların tamamının tutanaklar ve raporlar düzenlenerek kayıt altına alınıp suç ihbarlarında bulunulduğunu belirtir; bu çalışmalar sonucunda maddi gerçeğin ortaya çıkarılarak ulusal veya uluslararası yargı mercilerinde Jus Cogens niteliğini haiz işkence suçunun cezasız kalmayacağını ifade etmek isteriz."

SOĞUK SU İLE ISLATMA

Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Hediye Gökçe Baykal konuya ilişkin şunları söyledi: “Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi’ne gelen 9 adet işkence ve kötü muamele başvurusu üzerine merkez olarak ivedilikle hareket ederek, görevlendirmelerimizi yaptık. Görevlendirilen meslektaşlarımız mağdurlarla bizzat görüşerek tüm işkence ve kötü muamele iddiaları ile tespitlerini tutanak altına alındı. İşkence ve kötü muamele kapsamında karşılaştığımız detay, tamamında kaba dayak, hakaret küfür biçiminde psikolojik şiddetti. Bir vakıa da bunlara ilave olarak, soğuk su ile ıslatma ve şişeye oturtma tehdidi vardı. Tespit edilen her husus merkez üyelerimiz ile rapor haline getirilerek Ankara Barosu Yönetim Kurulu’na sunulmuştur. Ankara Barosu tarafından yönergemiz uyarınca basın açıklaması yapılarak kamuoyu bilgilendirilmiş, tespitler uyarınca suç ihbarında bulunulmasına karar verilmiştir.”

emniyet-te-iskence-1011724-1.
Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Hediye Gökçe Baykal

Baykal şöyle devam etti: “İnsan Haklarının tespiti ve insan hakları ihlalleri ile mücadelede Barolara dolayısıyla Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi olarak bizlere yüklenen sorumluluklar doğrultusunda, hiçbir olay ve iddia ayırmaksızın merkezimize yapılan başvurulara ivedilikle müdahale edip tespitlerimiz doğrultusunda tutanakları tanzim ettik ve bu iddiaların takipçisi olacağız.”

KARAKOLDA ŞİDDETE İNDİRİM

Yargıtay, İzmir'de gözaltına alınıp, götürüldüğü polis merkezinde darbedilen Fevziye Cengiz davasında 7 yıl sonra kararını açıkladı. Üst mahkeme, polis memurları H.Y. ve B.S.'ye 'darp' suçundan verilen 1 yıl 3'er aylık hapis cezalarını 'haksız tahrik indirimi' uygulanmadığı gerekçesiyle bozdu.

Dosyayı inceleyen Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi, 7 yıl sonra 19 Nisan'da kararını verdi. Yargıtay, zaman aşımı gerekçesiyle yerel mahkemenin Cengiz ve diğer sanıklar için beraat kararı verdiği suçları düşürdü. Yargıtay ayrıca polis memuru N.A.'nın suçunu da 2 Nisan 2020'de hayatını kaybetmesi ile düşürdüğünü açıkladı. Yargıtay, H.Y. ile B.S.'ye 'darp' suçlamasıyla verilen 1 yıl 3'er aylık hapis cezası kararını ise 'haksız tahrik indirimi' uygulanmadığı gerekçesiyle bozdu.