Ermeni gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesi ile ilgili yargılanan sanıkların dava duruşması yarın İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Dava öncesinde mahkemeye...

Ermeni gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesi ile ilgili yargılanan sanıkların dava duruşması yarın İstanbul 14"üncü Ağır Ceza Mahkemesi"nde görülecek. Dava öncesinde mahkemeye bir bilgi notu gönderen Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı, Erhan Tuncel"in istihbarat elemanılığından çıkarılma gerekçesinin yalancılık olduğunu bildirdi.

Dink’in öldürülmesiyle ilgili olarak 8’i tutuklu 19 sanığın yargılanacağı davanın 7"inci duruşması yarın yapılacak. Şu ana kadar süren dava duruşmalarında tüm sanıkların sorgusu tamamlanırken, mahkeme heyeti tanıkları dinlemeye devam edecek. Dinlenecekler arasında bir de gizli tanık var. “Tetikçi” Ogün Samast ile “azmettirici” Yasin Hayal’in ağabeyi Osman Hayal’i Agos gazetesi önünde gördüğünü söyleyen kadın tanığın kimliği gizli tutuluyor. Cinayeti organize etmekle suçlanan yardımcı istihbarat elemanı Erhan Tuncel’in cinayete ilişkin bilgi verdiğini söylediği Trabzon’da görevli polisler de tanık olarak dinlenecek. 13 Ekim’de görülecek Dink davası öncesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Dink cinayetinin görüldüğü mahkemeye bir bilgi notu gönderdi. Notta Erhan Tuncel’in radikal dini grupların izlenmesi amacıyla istihbarat elemanı olarak alındığı bildirildi. İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek imzasıyla gönderilen bilgi notunda, Tuncel’in 17 Kasım 2004’ten itibaren yardımcı istihbarat elemanı olarak emniyette kayıt altına alındığı” belirtildi. 2 yıl süreyle görev yapan Tuncel’in, emniyete 11 buluşma, 10 da haber raporu sunduğu ancak sıklıkla yalan söylediğinin anlaşılması üzerine görevine son verildiği bildirildi. Tuncel’in, 12 Nisan 2006’da Hrant Dink’e eylem yapılacağını bildirdiği ve bunun üzerine Yasin Hayal için 3’er aylık dönemlerde 5 dinleme yapılması için izin alındığı ifade edildi.  Bu nota göre Yasin Hayal cinayet işlendiği dönemde polis tarafından teknik takip altındaydı. Bilgi notunda, Samast’ın defalarca telefonla aramasına rağmen neden cinayetin engellenemediğine ilişkin bir bilginin yer almaması dikkat çekti.

Dink ailesinin avukatlarının İstanbul dışında süren 4 ayrı soruşturmanın dava dosyasıyla birleştirilmesi talepleri ise sonuçlanmadı. Eski Tabzon Jandarma Komutanı Ali Öz hakkında cinayet planlarıyla ilgili gelen istihbaratı değerlendirmediği ve üzerinde çalışılmasına izin vermediği gerekçesiyle valilik yargılama izni vermişti. Ancak Öz’ün İdare Mahkemesi’ne yaptığı itiraz henüz karara bağlanmadı.