Suruç Katliamı sanığının isminin saldırıdan önce emniyetin sisteminde iki kere aratıldığı ortaya çıktı.

Emniyet’in IŞİD’ci katilden haberi varmış
Suruç Katliamı’nın ardından adalet arayışı sürüyor. (Fotoğraf: Twitter/SurucAileleri)

Urfa’nın Suruç ilçesindeki canlı bomba saldırısını düzenleyen IŞİD’li Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün isminin, katliamdan önce emniyetin bilgi sisteminde iki kez sorgulandığı ortaya çıktı. Sorgulardan birinin katliamdan dört saat, diğerinin de bir saat önce yapıldığı ortaya çıktı.

Mülkiye müfettişlerinin IŞİD’in 20 Temmuz 2015 tarihinde Suruç’ta düzenlediği ve 33 yurttaşın ölümüyle sonuçlanan canlı bomba saldırısındaki ihmal iddialarına yönelik hazırladığı rapor, katliama ilişkin Urfa 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren davanın dosyasına girdi. Mülkiye müfettişlerinin kamu görevlileri hakkında hazırladığı raporda, canlı bomba Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün isminin, saat 11:45’te düzenlenen saldırıdan önce emniyetin sisteminden iki kez sorgulandığı ortaya çıktı.

POLİS REDDETTİ

Müfettişler, o dönem Şanlıurfa İstihbarat Şubesi’nde polis memuru olarak görev yapan A.G.’nin, Emniyet’in şüpheli şahıslarla ilgili bilgilerin yer aldığı DEVA sisteminde, katliamdan yaklaşık dört saat önce, saldırıyı düzenleyen Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün ismini sorguladığını tespit etti. Müfettişler, A.G.’ye bu işlemi neden yaptığını sordu, ancak A.G. o saatte Alagöz ile ilgili sorgulama yapmadığını ileri sürdü.  A.G., kendisini şöyle savundu: “Bana sormuş olduğunuz DEVA projesini ben sabah açtım. Oturum log kayıtlarında görünmüştür. Ama bu kapsamda birden fazla kişiyi inceledim. Projeyi kapatma ihtiyacı duymadım. Adı geçen şahsı da bu kapsamda inceledim. İşlerimiz çok yoğun olduğu için bazen projelerin saatlerce açık kaldığı olur.”

BİR SAAT ÖNCE KONTROL

Rapora göre, Alagöz’ü ismini saldırıdan önce tek sorgulayan polis A.G. değildi. Urfa İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memurlarından A.B. de Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün ismini, Emniyet’in bir başka sorgulama programı olan IRİS’te, canlı bomba saldırısından yaklaşık 1 saat 5 dakika önce, yani saat 10:41’de sorguladı. A.B., müfettişlerin bu sorguyu neden yaptığını sorusu üzerine “Suruç Grup Amirliği tarafından Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün kimlik bilgileri tarafımıza iletilmesi üzerine, şube müdürümüzün bilgisi dahilinde, il merkezimizdeki şubemizde şahısla ilgili hangi örgüte müzahir olduğunu öğrenmek için sorgulama yaptım” ifadelerini kullandı.

Müfettişlerin raporunda, Şeyh Abdurrahman Alagöz hakkında hem bombalı saldırıdan önce hem de sonra Emniyet’in sisteminden aramalar yapıldığı görüldü. Raporda, Alagöz’ün teknik takip altında olduğu ve Suriye’ye gittiği anlaşılınca da bu takibin sonlandırıldığı, polis memurlarının verdiği ifadeden anlaşıldı. ANKA