Malatya Emniyeti İstihbarat Şubesi’nde görevli Emniyet Amiri Erin Çoban ile Şube Müdürü Ali Erbaş arasındaki tartışma kavgaya dönüşünce, olay

Malatya Emniyeti İstihbarat Şubesi’nde görevli Emniyet Amiri Erin Çoban ile Şube Müdürü Ali Erbaş arasındaki tartışma kavgaya dönüşünce, olay karakola taşındı. Göreve atanan şube müdürü Erbaş’ın, izinden dönüşünün 3 gününde kendisini yazılı ikaz etmesiyle başlayan süreçte, hakkını yargıya başvurarak arayan Çoban, istihbarat hizmetlerinden atıldı. Son olarak geçtiğimiz hafta eşinin gözü önünde Şube Müdürü Ali Erbaş ve Yardımcısı Osman Karpuz tarafından darp edildiği için olayı karakola taşıyan Çoban’ın, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve Malatya Emniyet Müdürü hakkında usulsüz idari işlem yaptıkları gerekçesiyle davacı oldu.
İZİNDEN GELDİ, HERŞEY DEĞİŞTİ
İlginç olay Çoban’ın iddiasına göre şöyle gelişti:
Yaklaşık 7 yıl Emniyet Genel Müdürlüğü Teknik Takip, Dinleme ve MOBESE sisteminin kuruluşunda çalışan Çoban, şark görevi için ağustosta Malatya Emniyet Müdürlüğü’nde göreve başladı. Yaklaşık 1 yıl sonrasında yıllık izne çıkan Çoban, 10 Ağustos 2009'de görevine döndü. İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından şube müdürü olarak atanan Emniyet Amiri Ali Erbaş ile yıldızları barışmayan Çoban, kendine bağlı tüm birimlerin alınmasının ardından 3 gün sonra de “kişisel ilişkilerimizi ve konumumuzu hizmetin önünde tuttuğumuz”, “İstihbarat hizmetlerine yakışmayan tutum ve davranışlar içerisinde olduğunuz, ast ve üst ilişkilerinde gerekli mesleki saygı ölçülerine uymadığımızı” gerekçesiyle ikaz cezası verildiğini öğrendi.
‘PSİKOLOJİK BASKI YAPILDI’
Kendisine psikolojik baskı yapıldığı ve müdürlerinin haksız uygulamalarına maruz kaldığı için Malatya Cumhuriyet Savcılığına başvuran Çoban, 2 defa Psikolojik Rehberlik Bürosu’na ve Turgut Özal Tıp Merkezi’ne ruh sağlığı yerinde olmadığı gerekçesiyle sevk edildi. İstihbaratta çalıştığı dönemde Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Malatya Valiliği’nden çeşitli takdir ve teşekkür belgesiyle ödüllendirildiği hatırlatan Çoban, Malatya Cumhuriyet Savcılığı’na verdiği dilekçesinde şunları söyledi:
“AKYÜREK’TEN ŞİKAYETÇİYİM”
“Ancak yeni şube müdürümüz hala nedenini bilmediğim bir gerekçeyle beni istihbarat şubesinden gönderebilmek için çeşitli idari işlemler yaptı. Eşim görüşmek istemiş, bu nedenle bile bana hakaret etti. Olaylarla ilgili olarak soruşturma başlatılmasını, şahsıma hakaret, psikolojik olarak bastırma ve sindirme, anayasal hakkı baskı ve şiddet ile engellemeye çalışmak, işyerinde psikolojik taciz konuları nedeniyle İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, İstihbarat Daire Başkanlığı Personel Şube Müdürü Aydın Patan, İl Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya ve İstihbarat Şube Müdürü Ali Erbaş’tan, belirtilen yüce Türk Adaleti’ne şikayette bulunuyorum. Kamu adına tespit edilen durumların soruşturulmasını talep ediyorum."
AÇIĞI BULDU, BASKI GÖRDÜ
Bu arada, Polis Akademisi’nde 2 yıl bilgisayar programlama dersi veren Emniyet Amiri Çoban, İstihbarat Daire Başkanlığı’nı 22 sayfalık bir yazı ile 3 Eylül 2009'de Bilişim Teknolojileri Şube Müdürlüğü’nün geliştirdiği yazılımın “Bilgi Güvenliği Açığı” belirlediğini ifade ederek uyardı. BİMER üzerinden de bir kaç defa başvuru yapan istihbaratçı Coşkun, haksız uygulamalara maruz kaldığını iddia etti.
Emniyet Genel Müdürlüğü ise Çoban’ın psikolojik sorunları olduğunu ve tedavi gördüğünü iddia etti.