ABD’nin ardından Avrupa ülkeleri de kendisini Venezuela’nın geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido’yu resmen tanıdıklarını açıkladı. İngiltere, İspanya, Fransa ve Almanya’dan ardından Avusturya, Hollanda, İsveç, Letonya, Danimarka ve Çekya Ulusal Meclis Başkanı Guaido’yu ‘geçici devlet başkanı’ ilan etti. Almanya, Fransa ve İngiltere’nin başını çektiği ülkeler geçen hafta Devlet Başkanı Maduro’ya çağrıda bulunarak, ülkeyi 8 […]

Emperyalist ittifak

ABD’nin ardından Avrupa ülkeleri de kendisini Venezuela’nın geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido’yu resmen tanıdıklarını açıkladı. İngiltere, İspanya, Fransa ve Almanya’dan ardından Avusturya, Hollanda, İsveç, Letonya, Danimarka ve Çekya Ulusal Meclis Başkanı Guaido’yu ‘geçici devlet başkanı’ ilan etti. Almanya, Fransa ve İngiltere’nin başını çektiği ülkeler geçen hafta Devlet Başkanı Maduro’ya çağrıda bulunarak, ülkeyi 8 gün içinde yeni seçimlere götürmemesi durumunda Meclis Başkanı Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıyacaklarını duyurmuştu.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, televizyondan yayımlanan açıklamasında “Venezuela Ulusal Meclisi Başkanı Guiado’yu geçici devlet başkanı olarak tanıyorum” dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ise Twitter’daki paylaşımında “Nicolas Maduro, verdiğimiz 8 günlük süre içerisinde yeni bir Devlet Başkanlığı seçimi yapılacağını açıklamadı. Bu yüzden Birleşik Krallık ve Avrupalı müttefikleri, Guaido’yu meşru seçimler yapılana kadar geçici devlet başkanı olarak tanıyor” ifadelerini kullandı. Öte yandan AB’nin, Venezuela’da Guaido’yu tanımaya yönelik resmi açıklamasını ise İtalya’nın engellediği belirtildi.

işlerine müdahale ediliyor

Rusya ise Avrupa ülkelerine tepki gösterdi. Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dimitri Peskov yaptığı açıklamada “iktidarın yasa dışı olarak ele geçirilmesini meşrulaştırma” olarak tanımladı ve bunun içişlerine müdahale sayılacağını kaydetti.

Korkak ve eli kanlısınız

Öte yandan Maduro, kendisini devlet başkanı olarak tanımadığını açıklayan ilk siyasetçilerden İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’e, “Hükümetiniz korkakça felakete sürükleniyor. Birgün bu darbe bittiğinde elleriniz kana bulanmış olacak, tıpkı Joze Maria Anzar’ın ellerinin Irak savaşında kana bulanmış olması gibi. Tarih sizi Trump’ın müdahaleciliğinin kuklası olmak için kendini kullandıran bir budala olarak yazacak” dedi. Maduro, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus’a da bir mektup yazarak ülkedeki siyasi krizin çözümü için yardım talebinde bulundu.