İran'da halk, yaşamları için mücadele ederken gericiler protestoları bastırma, emperyalistler ise öfkeyi çalma peşinde. Eylemlere konmak isteyen ABD “İran’ı özgürleştireceğiz” derken Reisi göstericileri ‘düşman’ ilan etti.

Emperyalistlere de gericilere de hayır!
ABD Büyükelçiliği’nin işgal edilişinin 43’üncü yılı nedeniyle Başkent Tahran’da protesto yapıldı. (Fotoğraf: İHA)

Dış Haberler

İran'da başörtüsü kuralına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınan Mahsa Amini’nin yaşamını yitirmesiyle başlayan protestolarda 50 gün geride kaldı. Halkın molla rejimine öfkesi dinmezken hemen her gün çeşitli gösteri ve eylemler düzenleniyor. Kadınlardan öğrencilere ve işçilere kadar hemen her kesimin yer aldığı eylemlerde molla rejiminin gerici, otoriter yönetiminden hesap soruluyor.

Rejim karşıtı eylemler devam ederken Tahran yönetimi gösterileri şiddetle bastırma arayışında, ABD ise halkın on yıllardır biriken öfkesini çalma peşinde.

REİSİ'DEN TEHDİTLER

Başkent Tahran'da dün ABD Büyükelçiliği’nin işgal edilişinin 43’üncü yılı nedeniyle düzenlenen gösteride konuşan Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi yine tehditler savurdu. "Küresel Emperyalizme Karşı Ulusal Mücadele Günü" dolayısıyla Talegani Caddesi'nde bulunan eski büyükelçilik önündeki buluşmada Reisi göstericileri 'bazı aldatılmış kişiler' veya 'hainler' olarak niteledi.

Sık sık ABD, İngiltere ve İsrail karşıtı sloganların atıldığı gösteride konuşan Reisi, olaylardan ABD'yi sorumlu tutarak, "Düşman bugün ulusal birliğimizi hedef almıştır. Bu konuda uyanık ve basiretli olmalıyız. Bugün isyanda olan herkes düşmanın stratejisi doğrultusunda hareket etmektedir" suçlamasında bulundu.

ÖZGÜRLÜK YANITI

Reisi, 8 Kasım'daki Kongre ara seçimleri öncesi Kaliforniya'da düzenlenen Demokrat Parti etkinliğinde konuşma yapan ABD Başkanı Joe Biden'ın "Hiç merak etmeyin, İran'ı özgürleştireceğiz. İran çok yakında kendini özgürleştirecek" ifadelerine de sert yanıt verdi. İran Cumhurbaşkanı, "Birkaç saat önce ABD Başkanı'nın belki de dikkati dağıldığı için bir açıklama yaptığını öğrendim. 'İran'ı özgürleştirmeyi hedefliyoruz' dedi. İran, 43 yıl önce özgürleşti ve sizin esaretinize düşmemeye kararlıdır" dedi.

***

253 PROTESTOCU REJİM TARAFINDAN KATLEDİLDİ

Halk tüm baskı ve şiddete rağmen sokakları, meydanları terk etmezken molla rejimi de saldırmaya devam ediyor. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Kurumu (IHR), Amini’nin ölümü sonrasında başlayan gösterilerde emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 253’e yükseldiğini açıkladı. Gösterilerde çıkan olaylarda 30’dan fazla emniyet görevlisinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

***

NE OLMUŞTU?

İran'da 10 Şubat 1979 İslam devrimi ABD ile Tahran'ın arasını bozdu. 4 Kasım 1979'da bir grup gösterici ABD Büyükelçiliği’ni işgal etti, 52 çalışanı rehin aldı. Diplomasi tarihine en uzun süreli rehine krizlerinden biri olarak geçen rehine krizi 444 gün sürdü.