Emperyalist ülkelerde işçilere dayatılan sömürü koşulları katlanılamaz boyutlarda. İngiltere'de güvencesiz koşullarda çalışanların sayısı artarken ABD'de ise 20 milyonu aşkın kişinin işsizlik yardımları kesilecek.

Emperyalistlerin emek sömürüsü

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ve İngiltere'de iş güvenliği giderek azalırken aynı zamanda artan işsizlik oranları sonucu milyonlarca kişi yoksulluk koşulları altında. ABD'de pandemi dönemi sağlanan işsizlik yardımlarının 6 Eylül'de sona ermesiyle 20 milyon kişinin gelirsiz kalması bekleniyor.

İngiltere merkezli Open Democracy haber sitesinde yayınlanan Adam Bychawski imzalı yazıda, ülkede tespit edilen 3,7 milyon kişinin düşük ücretlerle ve güvencesiz bir işte çalıştığı ortaya konuldu. Yazıya göre, İngiltere hükümetinin ücretli izinleri sona erdirme ve geçici yardımları kesme planları, birçok işçiyi düşük ücretli ve güvencesiz işlere itebilir. Ülkede işverenlerin işçilere geçim ücreti ödemesi için kampanya yürüten Living Wage Foundation (Yaşayan Ücret Vakfı) tarafından açıklanan yeni bir rapora göre, söz konusu işçilerin pandemi döneminde işlerini kaybetme ihtimalleri, devamlı sözleşmeli çalışanlara göre dört kat daha fazla. Önceki gün yayınlanan bu rapor, İngiltere'nin "yüksek düzeyde iş güvencesizliği ile yeni bir krize girdiğini" gösterdi.

GÖÇMENLER HEDEF

İş güvenliğinin en az olduğu konaklama, yemek hizmetleri, sanat ve eğlence gibi alanlardaki işçiler, hükümet pandemi desteğini kestiğinde en çok yoksulluğa sürüklenme riskiyle karşı karşıya olan kesim. Sosyal bakım çalışanları, temizlikçiler ve süpermarket çalışanları da dahil olmak üzere bu alanlardaki işçilerin çoğu zaten güvencesiz sözleşmeler ve düşük ücretlerle çalışıyor. Raporda ayrıca etnik azınlık topluluklarının "beyaz" işçilerden daha fazla iş güvencesizliği riski altında olduğu aktarıldı. Ülkede Bangladeşli işçilerin yüzde 41'i, Pakistanlı işçilerin yüzde 33'ü ve "siyah" işçilerin yüzde 28'i güvencesiz işlerde çalışıyor.

ÜCRETLER YETERSİZ

Living Wage Foundation (Yaşayan Ücret Vakfı) direktörü Graham Griffiths, "Güvencesiz çalışma şartları sonucu milyonlarca kişi başını suyun üstünde tutmakta zorlanıyor" açıklaması yaptı. Griffiths, "Pandeminin büyük zararlarından kurtulmaya çalışırken makul ücretli ve güvenli çalışma saatlerine sahip işler üzerine kurulu bir ekonomiye hayati derecede ihtiyaç olduğu ortada. Bunun farkına varamamak gibi gerçek bir tehlike içindeyiz" diye konuştu. Vakıf, günlük ihtiyaçları karşılaması gereken saatlik asgari ücret tutarını da açıkladı. Buna göre, en temel ihtiyaçların karşılanabileceği saatlik asgari ücretlerin İngiltere genelinde 9,50 Sterlin, Londra'da ise 10,85 Sterlin olması gerekiyor. Ancak hükümetin yasal saatlik asgari ücreti 8,91 sterlin.

İşçi Partisi ise bir sonraki genel seçimi kazanması halinde, istihdam durumlarına bakılmaksızın tüm işçilerin aynı güvence ve haklara sahip olacağını savunuyor. İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Angela Rayner, söz konusu raporun İngiltere'nin ekonomik modelinin bozulduğunun kanıtı olduğunu ifade etti.

***

İşsizlik yardımlarına göz diktiler

ABD merkezli Jacobin dergisinden Matt Bruenig'in kaleme aldığı yazıda, ülkede milyonlarca kişinin işsizlik yardımının kesilmesinin planlandığı aktarıldı. Yazıya göre, pandemi dönemi Amerikan Kurtarma Planı Yasası (ARPA) gereği sağlanan 300 dolarlık işsizlik yardımları 6 Eylül'de sona eriyor. ABD Nüfus Sayım Bürosu'nun Hanehalkı Nabız Anketi'ne göre, kesintilerin 20 milyon ABD vatandaşını etkilemesi bekleniyor. Bu kesintilere gerekçe olarak eyalet yöneticilerinin "istihdamı artırma" savunması yapması ise gerçeği yansıtmıyor. Haziran ayından itibaren bu eyaletlerde istihdam oranı yüzde 0,4 azaldı. Bir diğer açıklanan verilere göre, henüz işsizlik yardımlarını sona erdirmeyen eyaletlerde bu yardımdan faydalanan yedi milyon kişi var. Bu kişiler ortalama 3,7 üyeli hanelerde yaşarken 6 Eylül'de yardımların kesilmesi halinde bu durumdan 20,5 milyon insanın etkilenmesi bekleniyor.