Savaş 100 gündür sürüyor. Müzakereler tamamen rafa kalkarken Batılı ülkeler savaşı derinleştirmeye devam ediyor. Polonya’ya sığınan Ukraynalı Bodnaryuk, “Evimize dönmek istiyoruz. Artık silahları susturun!” dedi.

En acı 100 gün
Savaşta 100’üncü güne gelinirken kentler harabeye döndü. (AA)

Yaren ÇOLAK

Bugün Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla başlayan savaşın 100’üncü günü. Tam 100 gündür, insanlar ölüyor, zorla yerlerinden ediliyor, kentler bombalanıyor…

Müzakereler askıya alınırken savaşın sona ermesini istemeyen ABD liderliğindeki Batı, savaşı derinleştirmek için elinden geleni yapıyor. İlk haftalarda sürdürülen müzakereler unutulurken Batılı ülkeler, Kiev’i silahlandırmayı sürdürüyor. Savaşın en büyük sponsorlarından ABD paket üstüne paket açıklıyor. Ukrayna’yı silah cephaneliğine çeviren Batılı ülkeler, savunma sistemleri göndermeye devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, önceki gün Ukrayna'ya ağır silah göndereceklerini açıkladı.

İngiltere, Ukrayna'ya Rusya'ya karşı savunmasında yardımcı olmak için yaklaşık 80 km menzilli çoklu roket fırlatma sistemleri göndereceğini açıkladı. Öyle ki Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (Interpol), Ukrayna'ya hibe edilen silahların büyük kısmının suç örgütlerinin eline geçebileceği konusunda uyarıda bulundu. Interpol Genel Sekreteri Jürgen Stock, Ukrayna'da silah sirkülasyonunun çok yoğun olduğuna işaret ederek bu durumun savaş sonrasında Avrupa içinde ve dışında kaçak silahların hızla yayılmasına yol açacağını söyledi.

KREMLİN’DEN TEHDİT

Nükleer tehditler savuran Rusya da saldırılarını sürdürüyor. ABD’nin Ukrayna’ya silah sevkiyatını değerlendiren Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, "Ukrayna’yı en modern silahlarla zorla doldurmaya devam ediyorlar. Varsayımsal olarak bu silahları topraklarımızdaki hedeflere karşı kullanmaya çalışacakları zaman kesinlikle istenmeyen ve çok tatsız senaryolardan bahsetmek istemiyorum. Bu, durumu önemli ölçüde olumsuz yönde değiştirecektir" dedi.

Peskov, Ukrayna'ya her seferinde daha modern silahların sevk edilmesinin Rusya’nın "özel askeri operasyonun parametrelerini" değiştirmeyeceğini sevkıyatın sadece Ukrayna’ya daha fazla acı getireceğini savundu.

%20’Sİ İŞGAL EDİLDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın şu anda Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 20’sini işgal ettiğini açıkladı.

ÇOCUKLAR ÖLÜYOR

Kiev’in 1 Haziran’da yayımladığı verilere göre, savaşın başladığı 24 Şubat’tan beri ülke genelinde 243 çocuk hayatını kaybetti, 446 çocuk ise yaralandı. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre ise savaşta 24 Şubat’tan bu yana en az 3 bin 381 sivil yaşamını yitirdi, 3 bin 680 sivil yaralandı. Yarıdan fazlası Polonya’ya olmak üzere, Ukrayna’dan 6 milyon 552 bin 971 kişi komşu ülkelere geçti. Her 6 kişiden birini ülke içinde yerlerinden eden savaşta, toplam sayı ise 7,7 milyon olarak kaydedildi.

MÜZAKERELER RAFA KALKTI

Rusya ve Ukrayna heyetleri, ateşkes sağlanması için 3’ü Belarus’ta, 1’i Türkiye’de olmak üzere 4 defa yüz yüze müzakere yaptı. Her iki taraf sadece çatışma bölgelerinden sivillerin tahliyesi için insani yardım koridorları konusunda anlaşabildi. Ukrayna tarafı, 17 Mayıs’ta savaşın başlamasından bu yana Ukrayna’daki durumun çok değiştiğini ve Rusya ile müzakereleri askıya aldıklarını duyurdu.

YAPTIRIM SAVAŞLARI

AB’nin Rusya’ya yönelik 6 yaptırım paketi yürürlükte. Bunlar, finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı ile vize politikası gibi çeşitli alanları kapsıyor. Son olarak uzlaşmaya varılan paketle, Rusya’dan petrol tedarikinin yılsonuna kadar yüzde 90 oranında aşamalı olarak kaldırılması amaçlanıyor.

POLONYA’YA SIĞINAN UKRAYNALI BODNARYUK: EVİMİZE DÖNMEK İSTİYORUZ

Harkov’da eşi ve 9 yaşındaki kızıyla beraber yaşarken savaş çıkınca Avrupa’ya sığınmak zorunda kalan Vitalina Bodnaryuk,100 gündür neler yaşadıklarını anlattı.

Eşini ve tüm akrabalarını arkalarında bıraktıklarının altını çizen Bodnaryuk, “Savaş ilk çıktığında yaklaşık bir hafta sığınakta kaldık. Bomba sesleri altında geçen günlerin ardından kızımı da alarak ülkeyi terk etmek zorunda kaldım. Kızımı korumak ve hayatta kalmak uğruna aldığım bu karar o kadar da kolay olmadı. Kendi babam ve annem hala Ukrayna’da, Harkov yakınlarındalar. Endişeliyim. Ne zaman geri dönebileceğim bilmiyorum” dedi.

Bodnaryuk ve kızı, Macaristan’da savaş karşıtı eyleme katıldı. (BirGün)Bodnaryuk ve kızı, Macaristan’da savaş karşıtı eyleme katıldı. (BirGün)

Bodnaryuk, “Savaş, hepimiz için çok zor ancak en çok da çocuklar etkilendi. Evlerinden, okullarından, arkadaşlarından uzak kalan çocukların savaşın neden yaşandığına aklı bile ermiyor. Tek istedikleri evlerine geri dönmek. Babalarını, akrabalarını, arkadaşlarını çok özlediler” diye konuştu.

Yeni bir hayat kurmanın zorluğuna vurgu yapan Bodnaryuk, “Bu 100 gün içerisinde Avrupa’da birkaç ülke değiştirdim. Şimdi çocuğumla beraber Polonya’da yaşıyorum. Orada kalanlar için yardım gönderiyor, Ukrayna’dan Avrupa’ya gelenlere destek oluyorum. Dünyada dört bir yana sığınan Ukraynalılar, silahlardan kaçsa da savaştan kaçamıyor. Hayatta kalma savaşı devam ediyor. Dil zor bir eşik, iş yok, yeni bir yaşam inşa etmek içinde paraya ihtiyaç var. Mesela ben pazarlama uzmanıyım. Ancak gittiğim ülkelerdeki yerel pazarları bilmediğim için çalışamıyorum. Dil sorununa takılıyorum. Bu yüzden iş bulmak çok zor. Çocuğun okulu var. Onu Polonya’da bir okula yazdırdım. Yeniden bir yaşam kurabilmek için mücadelemiz sürüyor” ifadelerini kullandı.

SİLAHLARI SUSTURUN!

Bodnaryuk sözlerini şöyle noktaladı: “Tüm dünyaya barışın gelmesi için de ayrıca mücadele ediyoruz. Kızımla savaş karşıtı eylemlere katılıyor, emperyalist güçlerin savaşını protesto ediyoruz. Daha fazla çocuk ölmesin! Daha fazla çocuk okulundan ve arkadaşlarından uzak kalmasın! Silahları susturun!”