Hapishanelere ilişkin araştırma halkın yüzde 69’unun adalete güvenmediğini ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 72’si tutuklamaların haksız olduğunu düşünüyor. En büyük haksızlık kadınlar ve gazetecilere yapılıyor.

En büyük haksızlık kadına, gazeteciye

Yargının iktidarla olan bağı ve savunmaya yönelik baskı ortamında adalet sistemine duyulan güven giderek azalıyor. İnsan Hakları Derneği’nin talebiyle KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin 3 bin 285 kişiyle yaptığı araştırmaya göre yurttaşların yüzde 69’u adalet sistemine güvenmiyor.


18-20 Haziran 2021’de 68 il ve 383 ilçede gerçekleştirilen ‘Hapishaneler ve Mahpuslar Algı Araştırması’nın sonuçları İHD Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda paylaşıldı. Katılımcıların yüzde 1,8’i gözaltına alınmış, yüzde 1,2’si tutuklanmış, yüzde 1,2’si hakkında ise denetimli serbestlik kararı verilmiş.

Araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlardan bir bölümü şöyle sıralandı:

Kadınların yüzde 68’i, erkeklerin yüzde 70'i adalete güvenmiyor.

Türklerin yüzde 64'ü, Kürtlerin yüzde 85'i adalet sistemine güvenmiyor.

Katılımcıların yüzde 72'si insanların haksız yere hapishaneye konulduğunu düşünüyor.

‘Mahpuslar ailelerine yakın hapishanelere konulmalı’ diyenler 5 üzerinden ortalama 3,92.

Haberleri A Haber, ATV veya TRT’de takip eden her 10 kişiden 1’i siyasi muhaliflerin haksızlığa uğramadığını düşünüyor.

Haberleri FOX TV’den takip edenlerin yüzde 51’i, Halk TV’den takip edenlerin ise yüzde 75’i ise siyasi muhaliflerin haksızlığa uğradığını düşünüyor.

Anketi değerlendiren İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, gözaltına alınanların yüzde 35’ini Kürtlerin oluşturduğunu belirterek “Kürtlerin, Türkiye nüfusunun yüzde 17’sini oluşturduğunu göz önüne aldığımızda daha önce gözaltına alınanların yüzde 35’ini, tutuklananların ise yüzde 39’unu Kürtlerin oluşturması yüksek bir oran olarak dikkat çekiyor. Sadece bu araştırmaya bakıldığında Kürt sorunu ‘ben varım’ diyor" ifadelerini kullandı.

ANKA