Müslüman Kardeşler’in Tunus kolu olan AKP’nin kardeş partisi En Nahda’nın lideri Gannuşi gözaltına alındı. Hareketin büroları kapatıldı. Erdoğan’ın akıl hocalarından Gannuşi ülkeyi iç savaşla tehdit etmekle suçlanıyor.

En Nahda’ya kilit, Gannuşi’ye gözaltı
Fotoğraf: AA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Arap Baharı’nın başladığı Tunus’ta Müslüman Kardeşler’in bu ülkedeki kolu olan En Nahda Hareketi’ne kapsamlı bir operasyon düzenlendi. En Nahda’nın Genel Merkez binası terörle mücadele birimleri tarafından basıldı. En Nahda lideri ve eski Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi ise evinden gözaltına alındı.

Muhafazakar Cumhurbaşkanı Kays Said’in demir yumrukla yönettiği Kuzey Afrika ülkesinde sular durulmuyor.

İhvan hareketinin Tunus uzantısı En Nahda ve liderlerine yönelik baskınlar gerilimi yükseltti. En Nahda Hareketi lideri ve eski Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi’nin ise pazartesi günü güvenlik güçleri tarafından evine yapılan baskınla iftar saatinde gözaltına alındığı açıklandı. 81 yaşındaki Gannuşi’nin gözaltısını Nahda Hareketi yönetici kadrolarından ve eski Dışişleri Bakanı Refik Abdusselam, Facebook hesabından duyurdu.

TEHLİKELİ GELİŞME

En Nahda Hareketi Siyasi Danışmanı Riyad eş-Şuaybi de başkent Tunus’ta yer alan genel merkezlerinin basıldığını açıkladı. Eş-Şaybi, yaptığı açıklamada “Genel Merkez binamıza yönelik arama örgütlenme özgürlüğünün açık bir ihlalidir. Merkezimiz birkaç günlüğüne arama yapılması için güvenlik güçleri tarafından boşaltıldı” ifadelerini kullandı. Gannuşi’nin gözaltına alınmasının ardından En Nahda Hareketi’nden yapılan yazılı açıklamada ülkedeki muhalefete "muhalif siyasilerin hakları ve özgürlüklerine karşı yapılan ihlaller ve baskıcı uygulamalara karşı tek bir saf halinde durulması" çağrısı yapıldı. Gannuşi’nin gözaltına alınmasının "oldukça tehlikeli bir gelişme" olduğu belirtilerek Nahda liderinin derhal serbest bırakılması istendi.

***

İslamcı lider iç savaş tehditleri savurdu

Gannuşi’nin terörle mücadele ve kara para aklama yasası kapsamında gözaltına alındığı kaydedildi. Gözaltına dair verilen haberlerde 15 Nisan Cumartesi günü düzenlenen halka açık bir toplantıda Gannuşi’nin "iç savaş" riskine vurgu yaptığı ortaya çıktı. Gannuşi’in burada siyasi İslamcıların ve belirli siyasi eğilimlerin siyasetin dışına atılmasının ülkeyi çatışmaya sürükleyeceği konusunda uyarılar yaptığı görüldü. Gannuşi, siyasi İslam’ın kökünün kazınması halinde Tunus’un "iç savaş" tehdidiyle karşı karşıya kalacağını belirtiyor. Aynı etkinlikte hareketin bir diğer lideri de Kais Said rejimini 1987’den 2011’e kadar cumhurbaşkanı olan Zeynel Abidin bin Ali’nin rejimine benzeterek, benzer şekilde suçlu bulunacağı tehditlerini savuruyor. Şubat ayında Nahda partisinin üst düzey lideri Said Ferjani ve eski başbakanı Ali Laarayedh Aralık 2022’den beri tutuklu bulunuyor. Gannuşi, Erdoğan ve AKP’nin "akıl hocalarından." Sık sık Ankara’da ağırlanan Gannuşi AKP tarafından el üstünde tutuluyor.