Riskin en düşük olduğu kentlerden Konya’da 5 büyüklüğündeki deprem en az 100 evde hasara yol açtı. Kızılören Muhtarı Atar, çatlak oluşmayan ev kalmadığını söyledi. Uzmanlar, 6 büyüklüğünde bir depreme karşı uyardı.

En risksiz kentte 100 ev hasarlı

HABER MERKEZİ

Deprem kendisini bu sefer Konya’da hatırlattı. Kent önceki akşam 5.1 büyüklüğündeki depremle sallandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı'nın merkez üssünü Meram ilçesi Kızılören Mahallesi olarak saptadığı deprem, yerin 5 kilometre altında meydana geldi.

Her depremde olduğu gibi bu sefer de çürük yapılar zarar gördü. AFAD’dan yapılan açıklamada, 2 yapının yıkıldığını, 1 yapının acilen yıkılacağını, 9'u ağır hasarlı olmak üzere toplam 66 yapıda depremin etkisiyle hasar oluştuğunu belirtildi. 5 mahallede eğitime 2 gün ara verildi. Kent merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Kızılören ve Sefaköy mahallelerinde kerpiç evler hasar gördü. Deprem sırasında evinden çıkmaya çalışan 1 kişi yaralandı. İki mahallede yaşayanlar geceyi ateş yakıp sokakta geçirdi.

ÇATLAK OLMAYAN EV YOK

Kızılören Mahallesi Muhtarı Mehmet Ali Atar, 100 kişinin evinin hasar gördüğü için başvurduğu belirterek, mahallenin bütün evlerinde çatlak oluştuğunu söyledi: “Vatandaşlar depremin şokunu atlatamadı. Çoğu araçlarında yattı. Evi hasar gören 100 kişi başvurdu, çatlak olmayan ev yok.”

Uzmanlar ise “Konya’da ve çevresinde deprem tehlikesi yok” algısının yanlış olduğunu hatırlattı. Deprem ve Tsunami Uzmanı Prof.Dr. Şükrü Ersoy, bu yanlış algıyla ilgili şunları söyledi: “Sık deprem olmaması bu algıyı yaratıyor bu doğru değil. 5.1’de bu algının yanlış olduğunun göstergelerinden bir tanesi. 5.1’in olduğu yerde herhangi fay daha önce bulunamamış. Bazen fay yüzeylenmez yerin altındadır, yüzeyden görmek mümkün değildir yine deprem oluşturabilir. Burada deprem oluşturabilecek Konya fayı, Tuz Gölü fayı var. Konya çevresindeki depremler, özellikle zemin kötüyse çok etkiler. Bunu İzmir'de gördük. İzmir'de modern binalar yıkıldı, üstelik bu deprem İzmir'de de olmadı, deprem 70 kilometre ötedeki Sisam Adası'nda gerçekleşti. Biz bu durumu göz ardı ediyoruz. Türkiye'de her bölge deprem bölgesidir. Uzaktaki bir deprem de gelip yerleşim yerindeki binaları yıkabilir.”

***

Konya’da 6.5 büyüklüğünde deprem olabilir

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Konya Şubesi bölgede araştırma çalışması başlattıklarını belirtti. Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, 5.1 büyüklüğünde meydana gelen depremin kentin tarihsel dönemindeki en büyük deprem olduğunu belirtti: "Artçı sarsıntıların devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bu fay uzun yıllar deprem üretmiyor.'Şu an depremin meydana geldiği fay zonunun biraz doğusunda bulunan Konya fay zonu diri bir fay hattı. Bu fay zonu 50 kilometre uzunluğunda parçalı kırıklı bir faydır. Birlikte kırılması durumda 6 veya 6.5 büyüklüğünde deprem beklenir.”