BirGün yazarı ve Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Yanardağ hakkındaki tutuklama kararına ‘dosyada en ufak suç unsurunun olmadığına’ vurgu yapan avukatları itiraz etti. Yanardağ’ı ziyaret eden Kılıç, “Karar siyasi” dedi.

En ufak bir suç unsuru dahi yok
Merdan Yanardağ bir haftadır tutuklu bulunuyor. (Fotoğraf: Evrensel)

Politika Servisi

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni ve BirGün yazarı Merdan Yanardağ’ın tutukluluğu bir haftayı geride bıraktı. İktidar ve yandaşları tarafından kurgu videolarla hedef gösterilen Yanardağ’ın tutukluluğuna ilişkin karara avukatı Bilgütay Hakkı Durna, itiraz dilekçesinde bulundu. İstanbul 7. Sulh Ceza Hâkimliği’ne sunulan 10 sayfalık itiraz dilekçesinde kararın Anayasa’ya ve hukuka aykırı olduğu, kaldırılması gerektiği vurgulandı. İtiraz sürecinin kısa sürede karara bağlanması bekleniyor.

İtirazın ardından adliye önünde açıklama yapan avukat Durna, “Tutuklamaya itirazımızı yapmış olduk. Tutuklandığı günden beri çeşitli kanallardan suç unsuru olmadığını vurguladık. Sonuçta itiraz dilekçesi hazırladık ve bol miktarda karar okuduk, dosyaya çalışmış olduk. Bir kez daha gördük ki bu dosya da en ufak bir suç unsuru bulunmamaktadır. Şu an bizde dosyada suç unsurlarının oluşup oluşmadığının bir an önce araştırılmasını talep ediyoruz. Diğer bir yandan da dosyanın bürokratik engellere maruz kalmamasını ve en kısa sürede tamamlanmasını bekliyoruz. Ama şunu vurgulamak gerekir ki dilekçeden daha önemli olan şey Merdan Yanardağ ve Tele1 ile kurulacak dayanışmadır” İfadelerini kullandı.

Durna’nın ardından konuşan avukat Ümit Isıgöllü’de şu ifadeleri kullandı: “Öncelikle tutukluluk bir önlem. Bizde her şeyden önce bu tutukluluğa itiraz ediyoruz. Çünkü tutukluluğun devamı için gerekli olan delil karartma gibi bir durum mümkün değil. Yurt dışına kaçma ihtimali yok. Defalarca buna benzer durumlar yaşamış, hayatı boyunca hiç kaçmamış bütün ifadelerine gelmiş biri için böyle bir durum yoktur.”

KARAR HUKUKA AYKIRI

Avukatların Yanardağ’ın tutukluluğunun kaldırılması için mahkemeye sundukları dilekçede şu ifadeler yer aldı: "Dosyada kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delil ve müvekkilin kaçma ve saklanma olasılığı bulunmamaktadır. Ölçülülük ilkesine uyulmamıştır ve iddia edilen suçun unsurları oluşmamıştır. Müvekkilin sözleri düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındadır. Bu nedenlerden dolayı Yanardağ hakkında verilen tutuklama kararının kaldırılması, aksi bir kanaat oluşması durumunda tutuklama kararı kaldırıldıktan sonra hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar verilmesi talep edilir."

DESTEK SÜRÜYOR

CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, dün Yanardağ’ı ziyaret etti. Kılınç, Yanardağ’ı ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “1 haftadır Merdan Yanardağ haksız bir biçimde, bir kumpas ve bir operasyonun parçası olarak Silivri Cezaevi’ne kapatılmış durumda, rehin alınmış durumda… Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Söz konusu suçlamalar, Merdan Yanardağ’a yakışabilecek suçlamalar değildir. Hiç kimse Merdan Yanardağ’dan terörist övücü, terör örgütünün propagandasını yapıcı kişilik üretemez. Merdan Yanardağ bir Anadolu’dur. Merdan Yanardağ bir Cumhuriyet çocuğudur.”

Yanardağ’a çok sayıda fakülte arkadaşları da destek verdi. Destek mesajlarını yine Yanardağ’ın fakülte arkadaşı Muzaffer Ayhan Kara Gerçek Gündem’de ‘Gazetecilik suç değildir, Yanardağ serbest bırakılmalıdır’ başlıklı köşe yazısıyla kaleme aldı.

RTÜK TOPLANACAK

RTÜK, 6 Temmuz Perşembe günü toplanıyor. Yanardağ’ın tutuklanmasına gerekçe olarak gösterilen açıklamalarının yayınlandığı programın, bu haftaki toplantıda gündeme gelebileceği, izleme raporunun bu haftaki toplantıya yetişmemesi durumunda önümüzdeki hafta değerlendirilebileceği belirtiliyor. Açıklamaların, “Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz” yayın ilkesinin ihlali olduğuna karar verilirse, Tele 1 yayınının 10 güne kadar durdurulabileceğine dikkat çekiliyor.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Yanardağ tutuklanmadan önce 25 Haziran’da, Twitter hesabında; “Binlerce kişinin katili terörist başını öven Merdan Yanardağ denilen şahsın açıklamaları üzerine Tele 1 hakkında gerekli inceleme başlatılmıştır” açıklamasını yapmıştı. Dijital platformlara ‘uyarı’. Öte yandan RTÜK, Netflix, Amazon Prime, Disney Plus, Exxen, Blu TV gibi dijital yayın platformlarını ‘uyardı.’ RTÜK’ün, internet üzerinden isteğe bağlı yayıncılık alanında içerik denetimlerine hız verdiği, izleme uzmanlarınca platform yayınlarının dikkatle takip ettiği vurgulandı.