En yakın müttefikinden ABD’ye şok: İngiltere, İran’la yapılan anlaşmaya sadık kalacak

İngiltere Başbakanı Theresa May’in sözcüsü, Avrupa ülkelerinin ABD Başkanı Donald Trump’ın kararına katılmayacağını resmen açıkladı. Almanya Başbakan Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Theresa May’in Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki Avrupa Birliği zirvesinde bir araya geldiklerini duyuran sözcü, üç ülkenin de İran’la yapılan nükleer anlaşmayı sürdürme kararı aldığını belirtti.

İran nükleer anlaşmasını hayatta tutmaya söz veren İngiltere, Fransa ve Almanya dışişleri bakanları ve Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile görüşmüştü. Mogherini, İran ile nükleer anlaşmanın sürdürülebilmesi için, tarafların “sorunlara yakın zamanda pratik çözümler bulmayı kabul ettiğini” açıklamıştı.

Hollanda’dan Trump’a sert eleştiri: Saçmalık
Hollanda Başbakanı Mark Rutte de İran ile varılan nükleer anlaşmadan çekilme kararı nedeniyle ABD Başkanı Donald Trump’ı eleştirdi. Rutte, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderlerini bir araya getiren gayriresmi akşam yemeği toplantısı sonrası Hollanda basınına açıklamalarda bulundu.
Mark Rutte, “ABD’nin İran anlaşmasından çekilme kararı saçmalık. ABD, başka konularda da müttefiklerini dikkate almadan kendi başına işler yapıyor. Bu iyi değil” ifadesini kullandı. AB’nin, ABD’yi bu konuda ısrarla uyardığını belirten Rutte, “Cumhurbaşkanı (Emmanuel) Macron ısrarla yapmaması gerektiğini savundu, Angela Merkel de ‘yapma’ demesine rağmen, iki gün sonra yine de bunu yapacağını söyledi” diye konuştu.

***

TIllerson: ABD bir ahlak ve dürüstlük krizine girdi

Trump’ın 13 Mart’ta Dışişleri Bakanlığı görevinden aldığı Rex Tillerson, “ABD bir ahlak ve dürüstlük krizine girdi” dedi. Tillerson, Virginia Askeri Enstitüsü’nde katıldığı mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, “Liderlerimiz, gerçeği saklamaya çalışırsa ya da biz, halk olarak artık gerçeklere dayanmayan alternatif gerçekleri kabul edersek, o zaman ABD vatandaşları olarak özgürlüğümüzden vazgeçme yoluna gireriz” ifadelerini kullandı. Halk olarak, özgür insanlar olarak en önemsiz görünen konuda bile gerçekten uzaklaşıldığında ABD fikrinden uzaklaşmış olunacağına işaret eden Tillerson, Amerikalılar olarak toplumdaki ahlak ve dürüstlük krizine karşı koyulmazsa Amerikan demokrasisinin alaca karanlık yıllarına gireceğini kaydetti. ABD Başkanı Donald Trump, 13 Mart’ta, sabah saatlerinde sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaparak, Tillerson’ı görevden aldığını duyurmuştu. Tillerson, bakanlıkta yaptığı veda konuşmasında, “En kıymetli varlığınız olan dürüstlüğünüzü asla kaybetmeyin” demişti.