WWF-Türkiye, 16 Haziran Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü nedeniyle çağrı yaptı: Koruma altındaki deniz kaplumbağası yuvalama kumsalına termik santral yapılamaz

En yaşlı denizcilere kömür tehdidi

Bugün 16 Haziran Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü. Türkiye, dünya denizlerinde bulunan yedi farklı deniz kaplumbağası türünden ikisi olan yeşil deniz kaplumbağası (chelonia mydas) ve iribaş deniz kaplumbağasının (caretta caretta) Akdeniz’deki en önemli yuvalama alanlarından biri. Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından hazırlanan kırmızı listeye göre iki tür de ‘tehlike altında.’

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) tarafından yapılan açıklamada, Adana’da Sugözü Kumsalı’nda inşaatı devam eden Hunutlu Kömürlü Termik Santral Projesi’nin Akdeniz Havzası’ndaki önemli yeşil deniz kaplumbağası yuvalama alanlarından birini yok ettiğine dikkat çekildi.

Adana’nın Yumurtalık ilçesinde ithal kömürle çalışacak Hunutlu Termik Santral Projesi’nin ve projeye ait kıyı ve deniz yapılarının bulunduğu Sugözü Kumsalı, ülkedeki önde gelen deniz kaplumbağası yuvalama alanları arasında olduğu belirtilen açıklamada, “Deniz Kaplumbağalarının Korunmasına İlişkin genelgeye göre bu alan korunması gereken önemli deniz kaplumbağası yuvalama alanlarından biri; yani bu kumsala çivi dahi çakılmaması gerekiyor” denildi.

DENİZLER KAPLUMBAĞALAR SAYESİNDE NEFES ALIYOR

Proje için yapılacak iskelenin, kaplumbağaların habitatını ikiye böldüğünü belirten WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, “Yılda 1 buçuk milyar ton soğutma suyu kullanacak tesisten çıkacak su deniz suyu sıcaklığından 7 derece daha fazla olacak. Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla ölümcül sonuçların ortaya çıkması muhtemel. Yeşil deniz kaplumbağaları deniz çayırları ile besleniyor, denizlerdeki oksijen ve besin dengesini koruyarak sağlıklı deniz ekosistemlerine sahip olmamızı sağlıyor. Bizim de temiz hava kaynağımız olan denizler bir anlamda dünyanın en yaşlı denizcisi deniz kaplumbağalarının sayesinde nefes alıyor.” dedi.