TÜİK, hanehalkı tüketim harcamalarına ilişkin verileri yayımladı. Veriler en yoksul ile zengin arasındaki farkı bir kez daha ortaya çıkardı. Nüfusun en yoksul kesiminin tüketim harcamasındaki payı yüzde 6,8 olurken en zengin kesimin payı 43,5 oldu.

En zengin yüzde 20, en yoksul yüzde 20’den 6 kat fazla tüketiyor

Ekonomi Servisi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen yıla ilişkin hanehalkı tüketim harcamalarını açıkladı. Ülkede geçen yıl toplam tüketim harcamalarının yüzde 24,4'ü İstanbul'da yaşayan yurttaşlar tarafından yapıldı. İstanbul'u, yüzde 15,1 ile Ege Bölgesi, yüzde 11,4 ile Akdeniz Bölgesi takip etti.

Toplam hane halkı tüketim harcamalarında en düşük payı yüzde 1,8 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi aldı. Bu bölgeyi, yüzde 2,6 ile Ortadoğu Anadolu Bölgesi, yüzde 2,9 ile Doğu Karadeniz Bölgesi izledi.

Konut ve kira harcamalarına en yüksek payı ayıran bölge yüzde 28,6 ile İstanbul, en düşük payı ayıran bölge ise yüzde 20,2 ile Kuzeydoğu Anadolu olarak kayıtlara geçti.

İstatistiklerden çıkan sonuca göre ülkenin en yoksul yüzde 20’si asgari ücret civarı bir gelirle geçiniyor ve yalnızca biyolojik varlığını devam ettiriyor. Örneğin gelir dağılımına göre ülke nüfusunun en yoksul yüzde 20’lik kesiminin toplam tüketim harcamaları içerisindeki payı yüzde 6,8 olurken en zengin yüzde 20’lik kesimin tüketim harcamalarındaki payı ise yüzde 43,5 oldu.

GELİR DAĞILIMINA GÖRE HARCAMA TÜRLERİ

1- Gıda Harcamaları

Gelir dağılıma göre gıda harcamaları da yoksul ve fakir arasındaki uçurumu gözler önüne serdi. Nüfusun en yoksul yüzde 20’lik diliminin gıda harcamaları içerisindeki payı yüzde 10,8 olurken en zengin yüzde 20’lik dilimin payı gıda harcamaları içerisindeki payı yüzde 29,9 oldu.

2- Ulaşım harcamaları

Ülke nüfusunun en yoksul yüzde 20’lik kesiminin ulaşım harcamalarına ayırdığı pay yüzde 2,1, en zengin kesimin ulaşım harcamaları içindeki pay ise 66,7 olarak gerçekleşti.

3- Konut ve kira harcamaları

En yoksul yüzde 20’lik kesimin konut ve kira harcaması yüzde 10,5 olurken en zengin yüzde 20’lik kesimin harcaması yüzde 30,9 oldu.