ENAG'ın "Ekonomide Gelişmeler" raporunda 2020 yılının ortasından bu yana hiperenflasyon döneminde olunduğu değerlendirmesine yer verildi. Raporda, "2020 yılının ortasından bu yana yeni tanımlı hiperenflasyon (üç haneli enflasyon + gelirsizlik) hayatımıza girmiştir" denildi.

Kaynak: Haber Merkezi
ENAG'dan "Ekonomide Gelişmeler" raporu: 2020'den bu yana hiperenflasyon dönemindeyiz
Fotoğraf: Depophotos

Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Türkiye ekonomisindeki gelişmelere yönelik tespitlerin yer aldığı "Ekonomide Gelişmeler" raporunu bugün yayımladı. 

ENAG'ın raporunda, Türkiye'nin 2020'den bu yana hiperenflasyon döneminde olduğu tespitine yer verildi. 

Türkiye ekonomisinin dördüz açık yaşadığı belirtilen raporda, "Ekonomide klasik ikiz açık (cari açık ve bütçe açığı) artık farklı bir yapısal özellikle dördüz açık halini almıştır. Finansal teknolojilerin gelişmesiyle yapma (üretimde karşılığı olmayan) ürünlerin de etkisiyle cari açık ve bütçe açığının yanına rezerv açığı ile üretim açığı eklenmiş, bunlara paralel olarak da teknoloji açığı kendini ortaya çıkarmıştır" ifadelerine yer verildi.

ENAG'ın yayımladığı raporda başka tespitlere de yer verildi. 

Raporda yer alan bazı bulgular şu şekilde:

>> Ekonomimiz dış ve bir o kadar da iç borç ve onların faiz yükü altında kilitlenmiştir.

>> Ekonomik büyüme, yıllık bazda cumhuriyet ekonomi tarihi ortalama değerinin altında kalmış ama gerçek olmayan bir zenginlik hikayesi yazılmaya çalışılmıştır.

>> Yıllarca biriken döviz yükümlülüğü 2018 yılından itibaren ekonomik tıkanmayla beraber içinden çıkılmaz bir hal almıştır.

>> Politik yapının değişmesi, ekonomideki etkinliği tam anlamıyla dağıtmış, kurumsal yapı bozulmuştur.

>> Ortalama bir hane halkı, bir otomobil bile alamayacak gelir yapısına dönüşmüştür.