Endonezya, Covid-19 aşısı için Ulema Konseyinden "helal" fetvası bekliyor

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

Endonezya'nın en yüksek Müslüman ruhani organı Endonezya Ulema Konseyi, ülkede gelecek hafta Çin aşısı uygulaması başlamadan önce aşının "helal" olup olmadığına dair bir fetva vermeyi umuyor.

Dünyanın en büyük Müslüman çoğunluğuna sahip olan ülke; Türkiye'de de uygulanması öngörülen Çinli firma Sinovac'a ait 3 milyon doz aşıyı teslim aldıktan sonra, 13 Ocak'ta aşılamaya başlamayı planlıyor.

KONSEY KIZAMIK AŞISINI "HELAL" BULMAMIŞTI

Endonezya Ulema Konseyinin (MUI) 2018 yılında kızamık aşısının İslama uygun olmadığı yönünde verdiği fetvanın ardından, aşıların dinen uygun olup olmadığı tartışmalara sebep olmuştu.

MUI'de gıda ve ilaçların helal olup olmadığının analiz edilmesinden sorumlu olan Muti Arintawati, "Inşallah hükümet aşı programını başlatmadan, önce ilgili fetva ilan edilebilir" diye konuştu. CNA'nın haberine göre, MUI son kararı vermeden önce verileri inceliyor.

Komşu ülke Malezya'da ise dini otoriteler, Covid-19 aşısına yönelik "helal" sertifikasyonunun gerekli olmadığını ve aşının zorunlu olduğunu açıkladı. Malezya, uluslararası helal sertifikasyon sektörünün merkezi olarak nitelendiriliyor.