ŞULE YILDIRIM

Nükleersiz Yaşam Haftası’nın açılış etkinliği İstanbul’da yapıldı. Taksim Hill Otel’de düzenlenen basın toplantısına  Nükleer Karşıtı Platform ve Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin davetiyle birçok yazar, televizyoncu, sinema yönetmeni,  sivil toplum üyeleri ve emekçiler katıldı. 11 ayrı meydanda imza kampanyalarıyla toplanacak haftada, paneller ve mitingler gerçekleştirilecek.  24 Nisan’da Kadıköy İskele Meydanı’nda halkın katılımıyla büyük bir miting düzenlenecek.
‘PUTİN GELDİ PAKET İMZALANDI’
Basın toplantısında, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Erhan Karaçay’ın ardından söz alan Petrol Mühendisi Necdet Pamir, “Nükleerdeki inat, Ağustos 2009’da Putin, Berlusconi ve Erdoğan’ın toplantısında imzalanan 20 anlaşmadan oluşan bir paket nedeniyledir. Bu anlaşma 8 ayrı özel şirketin önünü açtı, nükleer ihalesi bu anlaşmalardan sonra dayatıldı. Bu devlet ciddiyetiyle bağdaşmaz” dedi.
Anlaşmaların Türkiye’yi daha dışa bağımlı yapacağını söyleyen Pamir, “24 ilde doğalgaz dağıtımı olan A Şirketi’ni Gasprom’la evlendirdiler ve Rusya’yı tekel yaptılar” diye ekledi.
‘EK KAYNAK YARATABİLİRİZ’
Pamir, Türkiye’nin elindeki mevcut kaynaklarla bugün üretilen elektriğin üstüne yüzde 7 büyümeyle 370 kilowatsaat enerji ekleyebileceğini söyleyerek, enerjide bağımlı olmamak için nükleer kurulma hikayesinin  gerçek dışı olduğunu belirtti.
ABD’de giderilemeyen tıbbi atık sorunu nedeniyle Obama’nın, “Gelecek nesillere karşı sorumluluk gerekçesiyle”  Nevada’daki 11 milyar dolarlık depolama yatırımını durdurduğunu belirten Pamir, Türkiye’de ise ABD’deki bu kararı aldırtmada etkili olan kurum gibi bağımsız bir yapının olmadığını söyledi. Nükleer atıkların geçici depolama, taşıma ve gömme işinin içerdiği tehlikeleri enerji Bakanı Taner Yıldız’ın “Rusların sorunu” olarak değerlendirdiğini söyleyerek, “Biz bu büyük sorunu hak etmiyoruz. Petrol gemilerinden kaynaklı sorun yetmiyormuş gibi bu malzemelerin teröristlerin eline geçmesi de sözkonusu olabilir” diye ekledi.
O FAY TESPİT EDİLEMEMİŞTİ
Japonlar gibi sonradan dilenen özrün hiçbir şey ifade etmediğine de değinen Pamir, “Tolga Yarman Akkuyu’ya lisansı 38 sene önce vermiş, o tarihlerde fayın aktif olduğunu bilmiyorduk diyor. İstediğinizi öngörün şeytanın aklına gelmeyen şeyler olabilir. Pamir, petrol ve doğalgaz fiyatlarının yüksek seyri değeri düşecek nükleer enerjiyi yeniden değerli kıldı derken, “Nükleerin ucuz olduğunu iddia ediyorlar, 15 yıl 15,5 sente varan satın alma garantisini Ruslara verdiler. Avrupa’da lisans almış bir model değil” dedi.
KİMLER KATILDI
Basın toplantısında Şair Sennur Sezer ve şair Adnan Özyalçıner, yönetmen Yusuf Kurçenli, Tiyatrocu Orhan Aydın ve oyuncu Pelin Batu’nun yanı sıra birçok sanatçı, sivil toplum üyesi, yazar, sendika üyesi bilim insanı ve emekçi de katıldı.

Nükleere karşı insan zinciri

Mersİn’de nükleere karşıt pek çok örgütün katılımıyla bugün büyük bir insan zinciri oluşturuluyor. Herkesin ele ele tutuşarak oluşturacağı insan zinciriyle Mersin Akkuyu ve Sinop’a yapılması planlanan nükleer santrallar protesto ediliyor. AKP ve Başbakan Erdoğan’dan projelerden vazgeçilmesi isteniyor. Eylem Mezitli’de saat 12.00’de başlıyor.