İzmir-Aydın sınırındaki Kartal Dağı’nda Sabancı Holding’in şirketi olan Enerjisa Enerji Üretim tarafından yapılmak istenen Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi projesi için iki ayrı halkın katılım toplantısına gerçekleşti. İzmir’deki toplantıya ise bölge halkı izin vermedi.

Enerjisa'yı direniş çarptı!

BİRGÜN EGE

Sabancı Holding’e ait Enerjisa Enerji Üretim tarafından, Aydın’ın Germencik ilçesinin Dampınar Mahallesi ve İzmir’in Tire ilçesinin Küçükkale Mahallesi’nde Dampınar Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi projesi için iki ayrı halkın katılım toplantısı düzenlendi.

İki toplantı da projenin yapılmak istenen köylerde olmaması tepki çekti. Germencik’te Habipler köyünde, Tire’nin ise Büyükkale köyünde toplantı düzenledi.

Tire’deki toplantıya ise bölge halkı izin vermedi. Toplantıya; Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, çevre örgütleri ve bölgede yaşayan yurttaşlar katıldı. Proje kapsamında bölgede toplamda 11 adet türbin kullanılması planlanırken 9’u Aydın’da ve 2 tanesi ise İzmir sınırları içerisinde yer alması planlanıyor. Proje alanı ise orman, tarım ve mera alanları içerisinde kalıyor. Proje alanının etrafında incir ve zeytin tarlaları da bulunuyor. Ayrıca bölgede arkeolojik kalıntıların bulunduğu kaydedildi.

İKLİM MÜCADELESİ İLE DOĞRU ORANTILI DEĞİLDİR

Tire Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Hızlı, projenin başvuru dosyasında projenin nerede yapıldığı sadece koordinat bilgileri verilerek geçiştirildiğini belirterek, “Proje orman arazisinin içerisinde ki parsellere konuşlanıyor türbinler. Ormanlarımız ise anayasamız gereği korumamamız gereken, geliştirilmesi gereken varlıklarımız. Buna karşın Enerji Bakanlığını ormanlar üzerindeki rüzgârı satmaya kalkışması iklim mücadelesi ile doğru orantılı değildir” ifadelerini yer verdi.
Projenin bilime aykırı olduğunu vurgulayan Hızlı, “Bölgenin kuş göçleri üzerinde olması, arkeolojik sit alanı olması, içme sularına zarar verecek olması, yaban hayatı. Daha önce benzer bir proje, mermer ocağı projesi zeytincilik kanununa aykırılık içerdiği için ÇED süreci sonlandırılmıştı. Aynı nedenle reddi gerekiyor” diye konuştu.

DİRENİŞE DEVAM EDİYORUZ

Kartal Dağı Koruma Sözcüsü Zeynel Aydın ise, “Direniş devam ediyor. Kartal Dağı’nı rahat bırakmıyorlar. Köylüler buradan besleniyorlar, burada nefes alıp, buranın suyunu içiyorlar. Dolayısıyla şu anda her ne kadar katılımcı sayısı az da gözükse tüm köylü direnişe katılıyor. Burası tarihiyle, kültürüyle, doğal özellikleriyle korunma alınması gereken bir potansiyele sahip. Burada bir yüzey araştırması yapılmadan bir genel değerlendirme ve inceleme yapılmadan, bilimsel çalışmalar yapılmadan burada herhangi bir patlatmalı taş ocağı, yol çalışması gibi işler yapılamaz. İzin vermeyeceğiz diyerek kararlılıkla direnişe devam ediyoruz.”