Enflasyonda yükseliş hız kesmeden devam edecek
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

15 aydır aralıksız yükselen enflasyonun önümüzdeki aylarda daha da artacağı bekleniyor. TÜİK’in önceki gün açıkladığı ağustos ayı enflasyon verilerini ekonomistler değerlendirdi.

Merkez Bankası, dün açıkladığı raporunda enflasyondaki artışa en belirgin katkının temel mal ve hizmet gruplarından geldiğini kaydetti.

Ekonomistler ise enflasyonun hız kesmesinin gıda ve enerji fiyatlarında yaşanan düşüşten kaynaklandığı belirtiyor. Önümüzdeki aylarda enflasyonda yükselişin devam edeceği tahmin ediliyor. Dünya Gazetesi’ni konuşan Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, verileri şöyle değerlendirdi: Beklentilerin altında, meyve ve sebze fiyatlarının mevsimsel düşüşü ile petrol fiyatlarındaki gerileme rakamı düşük tutan temel faktörler görünüyor. Kira artışlarının mevcut kiracılar için olan yüzde 25 uygulanması konut kategorisindeki artışı düşük tutmaya devam ediyor. Enerji ve işlenmemiş gıda hariç çekirdek enflasyon yüzde 3 üzerinde ve güçlü artışını sürdürüyor. Eğitim ve sağlık başta olmak üzere tüm hizmetlerde artış devam ediyor ve muhtemelen devam edecek. Döviz kuruna duyarlı sektörler artışını sürdürüyor. ÜFE’de de benzer bir tablo var. Kısmen enerjinin katkısıyla frenlenmiş bir artış var. Son açıklanan elektrik ve doğalgaz zamlarıyla eylül ayından itibaren aylık artışların aralık ayına kadar güçleneceğini ve yıllık artışların devam edeceğini düşünüyorum. Hem TÜFE’den hem de ÜFE’den doğrudan ve dolaylı etkiler fiyatlama davranışlarının değişmesi nedeniyle geçmiş yıllara göre daha yüksek olmaya aday görünüyor.