İFÖD’ün hazırladığı EngelliWeb raporuna göre tam 574,7 bin web sitesi ve alan adı engellendi. Raporun hazırlayıcılarından Prof. Dr. Akdeniz “Üst düzey kamu şahsiyetlerinin hedefinde muhalif medya var” dedi

‘Engel’ muhaliflere
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) EngelliWeb 2021 raporunu yayımladı. Rapor, iktidarın ‘dezenformasyon yasası’ gelmeden basın üzerinde uyguladığı sansürün boyutunu ortaya koydu.

Diken’in haberine göre İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve uzman araştırmacı Ozan Güven tarafından hazırlanan rapora göre 2021’de engellenen alan adı ve web sitesi 107 bin 706. 2021 sonu itibarıyla da Türkiye’de toplam 574 bin 798 web sitesi ve alan adına erişim engeli geldi.

Sadece web sitesi ve alan adına erişim engeli gelmedi. 2021 sonu itibariyle yaptırımlar şöyle oldu:

•URL adresi: 150 bin
•Twitter hesabı: 8 bin 350,
•Tweet: 55 bin 500
•YouTube videosu: 13 bin 500
•Facebook veya Instagram içeriği: 18 bin 500

Raporda erişim engellemeleri lig tablosuna baktığımızda birinci sırada Hürriyet’in ikinci sırada Sabah’ın olduğunu görüyoruz.

Ama engellenen haberlerdeki ‘kamu yararı’ olgusu söz konusu değil. Örneğin magazin içerikli haberler mevcut. Bir diğer parametreyse özgün içerik konusu. Kendi özel haberleri olmayıp başka sitelerden haber alan birçok kuruluş var. Dolayısıyla haberi ana kaynağı kaldırınca, ‘kopyala-yapıştır’ yapan siteler de kaldırıyor.

engel-muhaliflere-1077979-1.

MUHALİF BASIN HEDEFTE

Raporla ilgili Diken’e bilgi veren Akdeniz şu ifadeleri kullandı: “Bu tabloları tabii ki sadece sayısal olarak nitelendirmemek gerekir. Gerek Hürriyet gerekse Sabah çok ciddi arşivlere sahip. Mobil sürümleri, üçüncü sayfa tipi haberleri, magazin haberleri ve görsel içerikleri de dikkate alındığında çok fazla sayfaları olduğu şüphesiz. O bakımdan yaptırıma maruz kalan haber sayıları da diğer haber sitelerine göre daha yüksek olabiliyor. Fakat, niteliksel olarak baktığımızda Cumhuriyet, Evrensel, BirGün, Diken ve Sendika.Org gibi haber sitelerine daha fazla siyasi nitelikli kararlar gönderildiğini açıkça görüyoruz. 2021 raporumuzda yer alan çok sayıda örnekte de görülebileceği üzere üst düzey kamu şahsiyetlerinin hedefinde ne Hürriyet ne de Sabah var. Onların itibarı, onur ve haysiyeti genellikle Cumhuriyet, Evrensel, BirGün, Diken ve Sendika.Org gibi haber sitelerinde yayımlanan haberlerle inciniyor.”

Anayasa Mahkemesi’nin engelleme kararlarına ilişkin verdiği pilot karara değinen Akdeniz, “Anayasa Mahkemesi’nin pilot karar uygulaması kapsamına aldığı 338 farklı başvuruya baktığımızda da Diken 73 başvuruyla birinci sırada yer alıyor. Diken’i 35 başvuruyla BirGün ve 32 başvuruyla Gazete Duvar takip ediyor. Hürriyet veya Sabah’ınsa herhangi bir başvurusu yok, T24’ünse iki başvurusu var” dedi.