Şubat ayında Kapadokya’ya giden otobüsün devrilmesi sonucu meydana gelen ölümlü kazada şoförün engelli raporunun olduğu ortaya çıktı. Ulaştırma Uzmanı Dr. Akad, yaşanılanları ‘absürt’ olarak tanımladı: Yolcu taşıyan şoförlerin sıklıkla denetlenmesi gerekiyor ama mekanizma yok.

Engeli, ölümlü kazadan sonra öğrenildi: Denetim yok
Şubat ayında İzmir’den Kapadokya’ya giden tur otobüsü devrilmiş, 6 kişi yaşamını yitirmişti. (Fotoğraf: İHA)

Dilara ŞİMŞEK

İzmir’den Kapadokya’ya geziye gidenleri taşıyan otobüsün devrilmesi sonucu 6 kişinin öldüğü, 28 kişinin yaralandığı kazada araç şoförü Metin Çetintaş’ın, yüzde 47 oranında engelli olduğu, ehliyetinin geçerliliğini kaybetmesine rağmen otobüs kullanmaya devam ettiği ortaya çıktı.

Şubat ayında İzmir’den Kapadokya’ya gezi için gidenleri taşıyan otobüsün devrilmesi sonucu 6 kişinin yaşamını yitirdiği kaza, denetimsizliği yeniden gündeme getirdi. Araç şoförü Metin Çetintaş’ın yüzde 47 oranında engelli olduğu, ehliyetinin geçerliliğini kaybetmesine rağmen otobüs kullanmaya devam ettiği ortaya çıktı.

Çetintaş yönetimindeki tur otobüsü, Konya-Aksaray karayolunda sürücünün kontrolünden çıkarak şarampole devrildi. 46 yolcunun bulunduğu otobüste 6 kişi hayatını kaybetti, 28 kişi yaralandı. Hafif yaralanan sürücü Metin Çetintaş, tedavisinin ardından tutuklandı. Soruşturma kapsamında emniyet tarafından hazırlanan sürücü belgesi araştırma raporu, dosyaya girdi.

‘SOL KOLUNU UZUN SÜRELİ İŞLERDE KULLANAMAZ’

Raporda, sürücünün üst aramasında SRC belgesi, B ve E sınıfı ehliyet ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 2015 yılında verilmiş yüzde 47 engel oranını belirten ve sürekli olarak geçerliliği bulunan engelli kimlik kartı bulunduğu belirtildi. Sol dirsek ve el bileği arasında çift kırık, sol femur boynu kemiğinde kırık, dirseğinde sinir sıkışması ve akciğer rahatsızlığı nedeniyle verilen engelli raporunda, Çetintaş’ın sol kolunu (sol üst ekstremite) uzun süreli işlerde kullanamayacağı da ifade edildi.

Sürücünün, engelli raporunu aldıktan sonra B ve E sınıfı ehliyetinin geçerliliğini kaybettiği, buna rağmen trafik tescil birimine bildirim yapmadığı ve engelli ehliyeti almak için müracaatta bulunmadığının tespit edildiği belirtildi. Ayrıca plaka tanıma sistemi kameralarından elde edilen görüntülerde sürücünün sol eliyle direksiyon simidini tam olarak kavrayamadığının görüldüğü ve sürücü belgesinin iptal edilmesi gerektiği tespiti raporda yer aldı.

‘TAKSİRLE ÖLÜME SEBEBİYET VERME’

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında sürücü Çetintaş hakkında, ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak’ suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis ve 3 yıl süreyle ehliyetine el konulması talebiyle iddianame düzenlendi.

İddianamede, Selçuk Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nın, Çetintaş’ın var olan engelin dışarıdan fark edilemeyeceği ve otobüsü kullanmasına engel bir halinin bulunmadığı yönündeki raporuna yer verildi. Rapor doğrultusunda sürücü hakkında, ‘kullandığı aracın yük ve teknik özelliğine, görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uymak’ kuralını ihlal ederek üzerine atılı ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya sebebiyet verme’ suçunu işlediği kanaatiyle dava açıldı.

Sanık Çetintaş, savunmasında, buzlanma nedeniyle otobüsün kontrolünü kaybettiğini belirterek, “Ben şehirlerarası otobüs kullanırım. Hava rüzgârlıydı. Ayrıca gizli buzlanma da varmış. Karayolları’nın da yol çalışması yoktu. Kaza meydana geldi” ifadelerini kullandı. Sanık Çetintaş, engeli ile ilgili soruya ise, “Kolumda platin var, ayrıca ciğerlerimden rahatsızım. Engelli raporum var; ancak ehliyetime herhangi bir engelim yok” dedi.

Ölenlerden 26 yaşındaki Aslıhan Akdoğan’ın ailesinin avukatı Durmuş İlhan, otobüsü kullanan şoför ve araç sahibinin yanıltıcı beyanlar verdiğini iddia ederek, “Sanığın engeli, güvenli sürüş yapmasına engel olacak şekilde. Seyahat ettiği süre dikkate alınarak ileri sürüş tekniği uzman kişilerden güvenli sürüş yapıp yapamayacağı hususunda rapor alınmasını talep ederiz” diye konuştu.

ATK’DEN YENİDEN RAPOR ALINACAK

Mahkeme heyeti, sanık Çetintaş’ın engeline ilişkin dayanak tedavi belgeleri ile raporun istenilmesine, raporlar geldikten sonra sanığın Adli Tıp Kurumu’na sevkinin yapılarak engel durumunun ‘E’ sınıfı ehliyet almasına ve şehirlerarası otobüs kullanmasına mani olup olmadığına yönelik rapor hazırlanmasına karar verdi.

DAHA FAZLA KONTROL VE DENETİM OLMALI

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Ulaştırma Uzmanı Dr. Murat Akad, durumu ‘absürt’ olarak tanımladı. Eski tip ehliyetlerde ehliyet sahibinin zaman içerisinde herhangi bir sağlık sorunun oluşup oluşmadığına dair denetim olmadığına dikkat çeken Dr. Akad, şöyle konuştu: “Yeni ehliyetlerle birlikte bu sağlık kontrolünün biraz daha artacağı öngörülüyor. Bu sistem şimdi yavaş yavaş sağlanıyor. Ancak eski usül ehliyetle bu şoförün sürücülük yapmış olmasına olanak sağlanmış. Ağır taşıt ya da yolcu taşıyan araçların şoförlerin daha fazla denetime tabi tutulması gerekiyor. Şoförlerin denetlenmesi gerekiyor ancak görüyoruz ki böyle bir mekanizma yok. Zaman içerisinde sürücünün sağlık sorununda bir sorun var mı yok mu, böyle denetim olmadığını gördük. Denetim mekanizmasının oluşması gerekiyor.”

***

KONYA’DAKİ KAZADA SÜRÜCÜ MADDE ETKİSİNDEYMİŞ
(Haber Merkezi)

Konya’nın Meram ilçesinde yol kenarında yürüyen 74 yaşındaki Hacer Mukaddes Yanılmazer’e otomobil ile çarpıp, ölümüne neden olan ehliyetsiz sürücü 36 yaşındaki Burcu Çakıoğlu’nun kaza sırasında uyuşturucu madde etkisinde olduğu ortaya çıktı. Ayanbey Mahallesi Mecidiyeköy Sokak’ta, 20 Ekim’de Çakıoğlu’nun kontrolünden çıkan otomobil, yol kenarından evine doğru yürüyen Hacer Mukaddes Yanılmazer’e arkadan çarptı. Kazada Yanılmazer, hayatını kaybetti. Ehliyeti olmadığı belirlenen Çakıoğlu, tutuklandı. Polisin düzenlediği raporda, kazanın hayatın olağan akışına uygun olmadığı belirtildi. Raporda ayrıca sürücünün hastanede yapılan testinde uyuşturucu maddelerin tespit edildiği vurgulanarak, "Uyuşturucu ve uyarıcı madde denetim formunda sürücü Burcu Çakıoğlu’nun kanında amfetamin, metamfetamin ve ecstasy baremlerinin pozitif olduğu tespit edilmiştir" denildi