Dünya Engelliler Günü’nde, engelli yurttaşların yaşadıkları sorunlara işaret edildi. İşsizlik oranının yüzde 80’lere çıktığını vurgulayan engelli yurttaşlar istihdam istedi.

Engelliler bin bir sorunla boğuşuyor

Dünya Engelliler Günü’nde pek çok yerde engellilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekildi. 81 İlden 456 örgütün yer aldığı Engellilerin İstihdamda Hakları Platformu üyeleri, dün TBMM yanındaki Meclis Parkı’nda bir araya geldi. Engellilerin acil sorunları ve çözüm önerileri için çağrıda bulunan platform üyeleri, özellikle salgın döneminde engellilerin can yakan yüzlerce sorunu olduğuna işaret etti.

Engelli yurttaşlar arasındaki işsizlik oranının yüzde 80 civarında olduğuna vurgu yapılan açıklamada, engelli işsizliğine son vermek için yeni yasama döneminde zorunlu engelli kotalarının yüzde 6’ya çıkarılması ve bu yıl en az 7 bin engelli istihdam edilmesi istendi.

İŞÇİLERİ KORUYUN

Birleşik Metal İşçileri Sendikası Engelli İşçiler Komisyonu tarafından yapılan açıklamada ise engelli işçiler için salgında daha fazla iş ve gelir güvencesi istendi.

Sayıştay Denetim Raporu’nda, Sağlık Bakanlığı sisteminde kayıtlı engelli raporu bulunmayan 95 bin 917 kişiye engelli aylığı ödendiğinin tespiti Meclis gündemine taşındı. CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a verdiği önergede ‘’Engelli aylığı ödemeleri için kriterler nelerdir?’’ diye sordu.

ENGELLİ YOLLARINI İŞGAL ETMEYİN

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen farkındalık yürüyüşünde ise engelli bireylerin hayatını zorlaştıran cadde ve kaldırımlardaki engellere dikkat çekildi. Yürüyüşte, engelli rampalarına taşıt park eden sürücülerle, hissedilir zemin kaplamalarının üzerini işgal eden işletme sahiplerine yönelik uyarılar yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Başakşehir Kayabaşı’nda, Özel Gereksinimli Bireyler Eğitim Merkezi’ni hizmete açtı. Başkan Ekrem İmamoğlu, “Engelli bireylerin sıkıntılarını ve çözümlerini yıl boyu dert edinen ve çözüm üreten bir kurum olacağız” dedi.

İstanbul Avcılar Belediyesi ise Gülten Nakipoğlu Engelli Yaşam Merkezi’ni açtı. Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, ‘’Engellilik meselesi aslında eşitlik ve adalet meselesi’’ diye konuştu. Haber Merkezi