Engelsiz Filmler Festivali İstanbul'da devam ediyor

7 Ekim Pazartesi günü İstanbul’da başlayan Engelsiz Filmler Festivali‘nin ikinci gününde, Otizm Dostu Gösterim kapsamında Küçük Kardeşim Mirai filmi minik sinemaseverlerle buluştu.

Gösterimlerin devamında ise Festivalin Uzun Lafın Kısası seçkisindeki Amca, Bebekevi, Kuyruk, Sonsuz ve Vadi filmlerinin yönetmenleri ile Gümüş filminin oyuncusu, Sibel filminin oyuncusu Meral Çetinkaya ve Yuva filminin yapımcısı Anna Maria Aslanoğlu filmlerinin gösterimleri sonrası seyircilerle buluştu.

'HER HİKAYENİN BELLİ BİR UZUNLUĞU VAR'

Festival’in ikinci gününün ilk konukları Uzun Lafın Kısası seçkisinin film ekipleri oldu. Gösterim sonrası Festivalin Program Koordinatörü Ezgi Yalınalp’in moderasyonunu yaptığı söyleşide, Yalınalp’in “Neden kısa film yapmayı tercih ettiniz? Kısa filmin uzun metraja basamak olarak görülmesi konusunda ne düşünüyorsunuz? "sorusuna Vadi filminin yönetmenlerinden Can Erkan, “Her hikayenin belli bir uzunluğu var. Bazı hikayeler kısaya daha uygundur.” diye yanıt verirken Salih Toprak da hikayeye göre formatın uzun-kısa olmasına karar verdiklerini dile getirdi.

Söyleşinin devamında Kuyruk filminin yönetmeni Yiğit Hepsev aynı soruya, düşük bütçe ile kısa sürede daha çok iş üretebilmek için kısayı tercih ettiği şeklinde yanıt vererek sözü Gümüş filminin oyuncusu Sercan Özinan’a devretti.

Özinan, çevresindeki yönetmenlerin uzun metraj film çekebilmek için kısa film çektiklerini dile getirdi. Amca filminin yönetmeni Senem Bay ise kısa ya da uzun metraj diye ayırmadığını, anlatmak istenilen hikayenin süresinin işe başlarken hissedildiğini dile getirirken Bebekevi filminin yönetmeni Ezgi Temel “İleride uzun metraj çeksem de arada kısa filmler üretmeyi istiyorum.” dedi.

Sonsuz filminin yönetmeni Murat Çetinkaya kısa filmin çok değerli olduğunun altını çizdi.

'DİKKATİMİ ÇEKMEYEN SAHNELERİ FARK ETTİM'

Günün diğer gösteriminin konuğu Engelsiz Yarışma bölümünde yer alan Sibel filminin oyuncusu Meral Çetinkaya idi.

Gösterim sonrası gerçekleşen söyleşide Ezgi Yalınalp, filmi ilk kez sesli betimleme ile izleyen Çetinkaya’ya konu hakkındaki düşüncelerini sordu. Meral Çetinkaya sesli betimlemenin çok ilgisini çektiğini, farklı bir deneyim olduğunu dile getirerek filmde dikkatini çekmeyen sahneleri fark ettiğini söyledi.

Günün son gösteriminde ise Engelsiz Yarışma bölümünde yarışan Yuva filmi vardı. Filmin yapımcısı Anna Maria Aslanoğlu ve filmde Mehmet karakterini canlandıran Okan Bozkuş’un katılımıyla gerçekleşen söyleşide, filmin yönetmeni Emre Yeksan ile uzun zamandır arkadaş olduğunu ve ortak projelerde çalışmaktan çok keyif aldığını belirten Aslanoğlu, Yuva’nın hikayesinin 2013’te oluşmaya başladığını söyledi.

Aslanoğlu, “Körfez büyük bütçeli bir filmdi. Aynı anda biraz daha kompakt bir proje olabilecek olan Yuva’yı da yazıyorduk. Fakat Körfez’in koşulları oluştu, o yüzden ilk uzun metrajlı projemiz Körfez oldu.” diye belirtti. Filmin Gezi Direnişi ile paralelliği konusundaki soruya da yanıt veren Aslanoğlu; “Sadece Gezi okuması yapılamaz. Film, İğneada’da çekildi. İğneada aslında kocaman bir mücadelenin de parçası. Film sadece Gezi’ye değil tüm toplumsal mücadelelere, yerinden yurdundan edilmelere, Kuzey Ormanları savunmasından Kaz Dağlarına dek pek çok konuya atıfta bulunuyor diyebiliriz” diye konuştu.

Festival yedinci yılında İstanbul’dan sonra 11-13 Ekim tarihleri arasında Eskişehir, Yunus Emre Kültür Merkezi’nde, 16-20 Ekim tarihleri arasında ise Ankara’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe-Institut Ankara’da sinemaseverleri ağırlayacak.

Sinemanın farklılıkları kucaklayan birleştiriciliğinden ilham alan Engelsiz Filmler Festivali, bu sene de dünyaya farklı pencerelerden bakmak isteyenleri salonlarına bekliyor.

Engelsiz Filmler Festivali’nin programında yer alan tüm filmler her sene olduğu gibi sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı altyazı seçenekleriyle seyircilerin karşısına çıkıyor. Ortopedik engelli sinemaseverlere uygun, erişilebilir mekanları seçen festivalde gösterimlerin yanı sıra, gösterim sonrası film ekipleriyle yapılan söyleşiler ve atölye çalışmaları da işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleştiriliyor.

TÜM GÖSTERİM VE ETKİNLİKLER ÜCRETSİZ

Engelsiz Filmler Festivali bu sene de tüm gösterimlerini ve yan etkinliklerini ücretsiz olarak seyircilere sunuyor.

engelsiz-filmler-festivali-istanbul-da-devam-ediyor-635084-1.