Enkazdakileri duymadınız bari bizim sesimizi duyun
Fotoğraf: DepoPhotos

HABER MERKEZİ

Maraş merkezli depremlerin üzerinden 17 gün geçti. Ancak bölgede elektrik, çadır, hastane, su, tuvalet, elektrik gibi sorunlar çözebilmiş değil. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, “Bu ihtiyaçlar hâlâ çözülememiş durumdaysa burada sağlıktan söz edilemez. Hatay’da deprem aynı şiddetiyle devam ediyor. Enkaz altında kalıp ölenlerin sesini duymadınız bari şimdi bizim sesimizi duyun" dedi.

Cağaloğlu’ndaki İstanbul Tabip Odası'nda dün düzenlenen toplantıda deprem bölgesinde yıkılan hastanelerin durumu, sağlık hizmetlerinin geldiği nokta ve sağlıkçıların yaşadıkları ele alındı. Toplantıda konuşan Prof. Erdoğan, hasta garantili, yap-işlet-devret modeli ile yapılan şehir hastanelerine dikkat çekerek "Deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları için organize olmakta çok geç kalınmış, askerî birliklerin ve sivil toplum örgütlerinin görev almasına getirilen engeller, kış şartlarının getirdiği olumsuzluklarla birleştiğinde binlerce canın kaybına yol açmıştır" dedi. Erdoğan, özetle şunları söyledi: "Toplum sağlığı merkezinin bile yıkıldığı bölgede, ne birinci basamak ne de halk sağlığı hizmeti verilmemektedir. Poliklinik hizmetleri ise bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıdaki sahra hastanelerinde sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin desteğiyle kısmen verilmektedir. Son iki deprem sonrasında Hatay ilinin Antakya, Defne ve Samandağı ilçelerinde aktif ve bütünsel sağlık hizmeti sunan herhangi bir kamu hastanesi bulunmamaktadır. Özel hastaneler için de aynı durum söz konusudur. Dört özel hastane devre dışı kalmış, kadın doğum branş hastanesi niteliğindeki küçük bir özel hastane zor koşullarda sınırlı bir sağlık hizmeti sunma çabasını sürdürmektedir. Sağlık Bakanlığı başta TTB ve tabip odaları olmak üzere, ivedilikle meslek örgütleri, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, uluslararası yardım kuruluşları, gönüllü sağlık çalışanları ile ilişkiye geçmeli ve bölgeye yönelik sağlık hizmeti seferberliği başlatılmalıdır. Sağlığa erişim ve organizasyon bozukluğu en kısa sürede düzeltilmeli, kullanılamayan hastanelerin yerine daha donanımlı sahra hastaneleri kurulmalıdır. Enkaz altında kalıp ölenlerin sesini duymadınız bari şimdi bizim sesimizi duyun."

HASTANE KAPATILMA

Öte yandan Hastanemi Açın Platformu da yaptığı açıklamada "Sağlık hizmetlerinin planlanmasında, sağlık kurumlarının yapımında ve yenilenmesinde bilimin gereklerinden ayrılmamak gerekir. Bunları yaparken kent rantı yaratmak hevesinden vazgeçilmeli, hizmet satın alma-hasta garantili şehir hastanelerinin değil kentlerin hatta Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre planlamalı" dedi.

YATIRIMLAR YAPILMALI

Platform tarafından yapılan açıklamada, yapılması gerekenler şöyle özetlendi: "Sağlık hizmetlerinin planlanmasında, sağlık kurumlarının yapımında ve yenilenmesinde bilimin gereklerinden ayrılmamak gerekir. Yaralıların tedavi için 1.100 kilometre uzaklıktaki hastanelere sevk edilmek zorunda kalması sağlık hizmetlerinde planlamanın merkezî dev hastaneler üzerinden yapılmasının sakıncalarını tekrar göstermiştir. Mevcut hastanelerimize ihtiyacımız olduğu açıktır. Hastane kapatmalar tümüyle gündemden çıkmalıdır. Kentlerin kolay ulaşılabilir yerlerindeki mevcut hastanelerimize, özellikle 'nasıl olsa kapatılacak' denerek yıllardır yatırım yapılmayan, çivi dahi çakılmayan hastanelerimize gerekli yatırımlar yapılmalı, bu hastanelerimiz tarihî kimlikleri korunarak yerlerinde güçlendirilmeli ve yenilenmelidir."