Molozların yaşam alanlarına dökülmesine karşı direnen yurttaşlar, "Enkaz dökülme çalışmalarının son bulmasını ve dökülenlerin de uzaklaştırılmasını istiyoruz" diyor.

Enkazlar risk yaratıyor
Yurttaşlar \Bu zehrin bedelini biz ödemek istemiyoruz\ diyor. (Fotoğraf: BirGün)

Haber Merkezi

Malatya Mamurek Dayanışma Platformu üyeleri, köylerine moloz dökülmemesi ve dökülen molozları kaldırılması için dün Yaşam Nöbeti başlattı. Burada konuşan Platform Sözcüsü Nazife Onay, “Depremin üzerinden 2 ay geçti ve biz hâlâ yaraları saramadık. Saramadığımız gibi asbest tehlikesiyle karşı karşıyayız. Yasal yollara başvurduk, dilekçelerimizi sunduk fakat gördük ki 2 gün sonra yeniden unutuluyoruz. Biz asbest tozu soluyoruz. Ağır metaller toprağımıza suya karışıyor. Ne seçimler bu gündemi değiştirir ne de iktidarın rant hesapları. Biz bunu kabul etmiyoruz. Kimyasallarla bir yaşamımızın olmayacağını biliyoruz. Depremin bedelini biz ödedik. Bu zehrin bedellerini de ödemek istemiyoruz” dedi.

ÇALIŞMALARI DURDURUN

Malatya SOL Parti İl Örgütü’nden Ali Osman İzci de "Depremden kurtulan insanlar asbest, kanser tehlikesiyle yüz yüze. İktidar ve onların yöneticileri sağlık koşullarını ön planda tutmadan, önlem almadan yüzlerce ton enkazı civar köylere bırakıyor. Enkaz dökülme çalışmalarının son bulmasını, dökülen enkazların da alandan uzaklaştırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Öte yandan Hatay Samandağ’da başlatılan Yaşam Nöbeti de dün 6’ncı gününde devam etti.

İklim Adaleti Koalisyonu üyeleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İstanbul İl Müdürlüğü önünde, deprem bölgesinde yaşam alanlarına yakın yerlere moloz dökülmesini protesto etti.

YÖNETMELİK YOK SAYILIYOR

Yapılan açıklamada, “Kaldırılan enkazlarla birlikte sağlık sorunları yaşanacak. Enkazlar, tüm uyarılara rağmen deprem bölgelerinde inanılmaz bir hızla kaldırılmaktadır. Bu işlemler, Hafriyat ve Yıkıntı Atıkları Yönetmeliği ile Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Yönetmeliği yok sayılarak yapılmaktadır. Sorumluları yargıya taşıyacağız” denildi.

***

GEREKENLER YAPILMADI

Çanakkale’nin cennet köşelerinden olan İntepe’de, geçen günlerde, 6 dönüm büyüklüğündeki bir tarlaya, 300 kamyon yükü kadar inşaat hafriyatı ve moloz döküldüğü iddia edildi. Konuya ilişkin konuşan Jeoloji Yüksek Mühendisi Celal Köse, Çanakkale Valiliği’ne ve CİMER’e şikâyette bulunduklarını söyleyerek “Özel İdare yetkilileri CİMER’e yaptığım şikâyet öncesine kadar şikâyetim konusunda yapacakları bir şey olmadığını bildirip CİMER’e yaptığım şikâyet sonrasında tavır değiştirmiştir. Yine gereken yapılmamıştır” ifadelerini kullandı.