2020 Enver Gökçe Toplumcu Gerçekçi Şiir Ödülü’nün şair Nihat Behram’a verildi. Ödülü aldıktan sonra duygularını BirGün'le paylaşan Behram, "Bu yıl Enver ağabeyin 100. doğum yılıdır. Onun adıyla verilen ödüle lâyık olmayı boynumun borcu, zulme/zalimliğe karşı mücadele andım sayarım" dedi.

Enver Gökçe Ödülü, Nihat Behram’ın oldu

HABER MERKEZİ

2020 Enver Gökçe Toplumcu Gerçekçi Şiir Ödülü, Şair Nihat Behram’a verildi.

Şair, Yazar Enver Gökçe’nin doğumun 100’üncü, aramızdan ayrılışının 39’uncu yılına rastlayan bu ödül, Şair Behram’a ‘bütün sanat yaşamını toplumcu gerçekçi ilkeye bağlı olarak sürdürmüş olması’ gerekçesiyle verildi. Barış Kitap, Öyküşiir Dergisi ve Enver Gökçe Dostlar Grubu tarafından verilen ödülün seçici kurul koltuğunda Ali Ekber Ataş, Arzu K. Ayçiçek, Ayten Mutlu, Hasan Hüseyin Yalvaç, İbram Erdem, Mehmet Özer, Metin Turan, Orhan Selen, Yalçın Duman otururken, ödülün düzenlemesinde ise Atalay Atmaca, Doğan Tanyeli, Zeynal Gül yer aldı.

enver-gokce-odulu-nihat-behram-in-oldu-793827-1.
Enver Gökçe

BÜST İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Enver Gökçe Dostları Grubu adına yapılan açıklamada ayrıca Enver Gökçe’nin bir büstünün yapılması için Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi heykeltıraş Azimet Karaman’ın çalışmalarına başladığı bildirildi. Açıklamada şunlar kaydedildi: “Enver Gökçe büstü, Gazi Üniversitesi Heykel Bölümü Öğretim Görevlisi heykeltıraş Azimet Karaman’a on gün önce önerilmiş ve sanatçımız büstü yapmayı kabul ederek, çalışmalarına başlamıştır. Geçen bu süreçte sanatçımız büstü tamamlamış ve 10 Ekim’deki toplantı sonrasında seçici kurul üyelerini üniversitedeki heykel atölyesine davet ederek, büstün tamamlanarak Enver Gökçe Dostları Grubu’na Aralık 2020 tarihinde teslim edilmesi konusunda bilgilendirmiştir.”

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Yıllardır düşündüğümüz Enver Gökçe büstünün yapılmasını, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi heykeltıraş Azimet Karaman tarafından başlanmış ve bitmek üzeredir. Enver Gökçe Dostları Derneği olarak, bu etkinliklerimizi daha kalıcılaştırıp edebiyat tarihine kazandırılacak bir "Enver Gökçe Armağan" kitabı tarafımızdan hazırlanacak ve 19 Kasım’a yetiştirilmeye çalışılacak.”

enver-gokce-odulu-nihat-behram-in-oldu-793768-1.

BEHRAM: BOYUN EĞMEDEN YAŞADI

Aldığı ödülle ilgili duygu ve düşüncelerini BirGün’le paylaşan Şair Nihat Behram, “Enver Gökçe, zalimlerin acımasızca saldırdığı bir halk cevheridir. En genç, en delikanlı yaşlarında, zincire vurdular. Zindanda kaldığı 7 yılın 2 yılı Emniyet’in işkence merkezi olan Sansaryan Hanı hücrelerinde geçti. Şiir/kültür/sevda/bilinç kuyusu yüreğini söndürmek için her zalimliği yaptılar. Yazdığı şiirleri yok ettiler. Zindandan çıktığında gövdesi haraptı fakat ruhu kaya gibiydi. Ölene dek de, düşüncelerinden, halkına yurduna, insanlık değerlerine bağlılığından ödün vermeden, boyun eğmeden yaşadı” dedi.

ZULME KARŞI MÜCADELE ANDIM

Gökçe’nin adıyla kendisine verilen ödüle lâyık olmanın boynunun borcu olduğunu kaydeden Behram, “Bu uğurda harıl harıl çalıştı. Sözgelimi: Bizim kuşağımız Neruda adını ilk onun ağzından duydu. Dünyanın öbür ucundaki ruh ikizi Neruda’yı Türkçe’ye ilk o çevirdi. Şili’de faşist Pinoche Darbesi’nden sonra Neruda’nın katledişişi gibi, Enver Gökçe’nin kalbi de, faşist Kenan Evren Darbesi arefesinde yaşadığı acılara daha fazla dayanamadı. Bu yıl Enver ağabeyin 100. doğum yılıdır. Onun adıyla verilen ödüle lâyık olmayı boynumun borcu, zulme/zalimliğe karşı mücadele andım sayarım” ifadelerini kullandı.