YARGITAY, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın Bingöl'de yaptığı konuşma

YARGITAY, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın Bingöl'de yaptığı konuşmada dile getirdiği "Eğer 'Türküm, doğruyum, çalışkanım' derseniz, elin oğlu da 'ben de Kürdüm, daha doğru, daha çalışkanım' der" sözlerinden dolayı aldığı mahkumiyetin beraatla sonuçlanmasını reddeden yerel mahkeme kararına karşı yapılan temyiz isteminde, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ni haklı buldu.

Bingöl'de yaptığı konuşmadan dolayı Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde 1 yıl ağır hapis cezasına çarptırılan Erbakan, siyasi haklarından men edilmişti. DGM'lerin kaldırılması sonrasında davaya bakan Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, kamuoyunda 'Rahşan Affı" olarak da bilinen Şartla Salıverilme Yasası uyarınca Erbakan hakkındaki "mahkumiyet hükmünün vaki olmamış sayılmasına, mahkûmiyet hükmünün tüm sonuçları ile birlikte ortadan kaldırılmasına" ve "beraat isteminin reddine" karar verdi. Karar Erbakan'ın avukatları tarafından "müvekkilinin beraat etmesi gerektiği" ileri sürülerek temyiz edilence dosya Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nce ele alındı.

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, oybirliğiyle yerel mahkeme kararını onadı. Kararda, "Hükümlü hakkında daha önce verilen mahkumiyet hükmünün vaki olmamış sayılmasına, mahkumiyet hükmünün tüm sonuçları ile birlikte ortadan kaldırılmasına ve hükümlü vekilinin beraat talebinin reddine ilişkin karar usul ve yasaya uygundur" denildi.

Diyarbakır 1 No'lu DGM'si, Necmettin Erbakanlı TCK'nin 312. mad-desi'nin 2. fıkrasında düzenlenen "halkı din ve ırk farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek" suçundan 1 yıl hapis cezasına çarptırmış ve bu ceza Yargıtay'ca da onanmıştı. ANKA