Erbaş’a tepkiler sürüyor

HABER MERKEZİ

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Ayasofya’daki ilk Cuma hutbesinde “Vakfedenin şartı vazgeçilmezdir, çiğneyen lanete uğrar” sözlerine tepkiler sürüyor. CHP ve İYİ Partili vekiller Erbaş’ı eleştirirken, ‘Ali Erbaş İstifa’ etiketi sosyal medyada gündem oldu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Atatürk’ün kurduğu Diyanet İşleri Başkanlığı’nın koltuğunda oturup, Atatürk’e lanet edemezsin! Ali Erbaş and olsun ki, o koltukta oturup Atatürk’e lanet okumanın bedelini ödeyeceksin” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Atatürk’e lanet okuyarak, birilerine selam çakmış olabilir. Bundan büyük haz da almış olabilir. Ama unutulmamalı ki; gün gelir bunun siyasi ve hukuki sonuçları olur” ifadelerini kullandı. İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray ise “Avukatım Murat Ergün vasıtasıyla suç duyurusunda bulunacağım” dedi.

Yargı yoluna gideceğiz

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) de Erbaş’ın açıklamalarına tepki gösterdi. ADD açıklamasında, “Diyanet İşleri Başkanı sözleriyle isim vermeden, büyük Atatürk’e ‘lanet’ okumuştur. Atatürk’e yönelik bu çirkin söylem, Türk milleti adına utanç vericidir, saygısızlıktır. Atatürk’ün manevi şahsiyetine hakarettir, suçtur” denildi.

Ayasofya kılınacak namaza katılmak isteyen bazı vatandaşların ‘Hilafet isteriz’ şeklinde sloganı atmalarına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Lozan Barış Antlaşması’nın 97. yıl dönümüne denk getirilen, açılışla, Atatürkçü Düşünce’ye, çağdaş kazanımlara, laik ve demokratik Cumhuriyete açıkça meydan okunduğu gün yüzüne çıkmıştır. “Hilafet isteriz” sloganlarıyla yürüyenleri, söz ve davranışlarıyla Büyük Atatürk’e hakaret edenleri görmeyenler; dün, bütün güçleriyle Atatürkçü ve yurtseverlere baskı uygulamışlardır. Zulüm etmişlerdir. Eylem ve söylemleriyle suç işleyen, Diyanet İşleri Başkanı hakkında yargı yoluna müracaat edeceğimizi ilan ederiz.”