Erbil'de yaşayan siyasi analist ve gazeteci Rebwar Ahmad: Kerkük krizi IŞİD’e yarıyor

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Irak Merkezi Hükümeti’nin, Erbil yönetiminin gerçekleştirdiği 25 Eylül’deki bağımsızlık referandumunun ardından 16 Ekim sabahı başlattığı askeri operasyonda petrol zengini Kerkük dâhil birçok “tartışmalı” bölgeyi kontrol altına almasının yarattığı gerilim bölgesel bir krize dönüşmek üzere. Merkezi Hükümet ile Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında süren gerilim Irak Ordusu’nun İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi güçleriyle gerçekleştirdiği operasyonlarla devam ediyor. Birçok cephede Haşdi Şabi destekli Irak ordu birlikleri ile Peşmerge güçleri arasında lokal çatışmalar yaşanıyor. Dün de Rabia bölgesi yakınlarında kısa süreli bir çatışma yaşandı.

Kerkük’ün yeniden Irak Merkezi Hükümeti’nin eline geçmesiyle kentten başlayan göç akını büyük bir insani trajediye yol açmak üzere. IKBY İçişleri Bakanlığı’na Ortak Kriz Koordinasyon Merkezi şu ana kadar 57 bin sivilin Kerkük’ten göç ettiğini açıkladı.
Kentte ve bölgede büyük bir endişe ve korku hakim. Kürt güçlerle Irak ordu birliklerinin yeni çatışmalara girmesinden endişe ediliyor. IKBY, Irak ordu birliklerinin Kerkük’te yağma ve suç teşkil eden olaylara neden olduğunu öne sürdü. Bölgesel Yönetim yetkilileri on binlerce ailenin Erbil ve Süleymaniye’ye göç ettiğini kaydetti.

Aralarında 2014 yılında IŞİD’ten kaçarak Kerkük’e sığınan sivillerin de yer aldığı 57 bin sivilin henüz tamamlanmamış inşaatlara ve devlet binalarına yerleştirildiği vurgulandı. Bölgede acil şekilde insani yardıma ihtiyaç duyulduğunun altı çizildi. Bölgede yaşayan gazeteci ve siyasi analist Rebwar Ahmad, izlenimlerini BirGün’e aktardı.

erbil-de-yasayan-siyasi-analist-ve-gazeteci-rebwar-ahmad-kerkuk-krizi-isid-e-yariyor-372191-1.Kerkük’ten ayrılarak, Erbil ve Süleymaniye’ye göç etmek zorunda kalan insanların kendi şehirlerine dönmeye korktuğunu belirten Ahmad, “İfade edildiği gibi büyük bir insani krizle karşı karşıyayız. Yerinden edilen on binlerden söz ediyoruz. Bu insanların barınma ve gıda ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı da henüz ortaya konulabilmiş değil” ifadelerini kullandı.

Bölgede Haşdi Şabi korkusu oldukça fazla
Kentte ve bölgede Haşdi Şabi’ye karşı bir korkunun da hakim olduğunu kaydeden Ahmad, Şii milislerin daha önce karıştıkları olaylardan dolayı bizzat Irak Başbakanı Haydar El Abadi’nin talimatıyla Tikrit’ten ayrılmak zorunda bırakıldıklarına dikkat çekti. Haşdi Şabi’nin bölgede hiç de iyi olmayan bir üne sahip olduklarını vurgulayan Ahmad, “İnsanlar Abadi’nin şu anda takındığı tavrı anlamakta güçlük çekiyor” diye konuştu.

Ahmad, Irak Başbakanı’nın, “Haşdi Şabi, Irak’ın her bölgesinde devlet kontrolü altında silahlanacak” sözlerini hatırlatarak, “Bunun gerçekten mümkün olup olmayacağı konusunda ciddi şüphelerim var” dedi.

IŞİD hâlâ etkili sular durulmuyor
Merkezi yönetim ve IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin diyalog çağrısına karşın bölgede suların durulmadığını söyleyen Ahmad, Haşd Şabi milisleri ile Peşmerge güçlerinin sık sık karşı karşıya geldiğini belirterek, “Haşdi Şabi, Rabia’dan daha fazla ilerleme konusunda uyarılmıştı ancak, ilerlemeye devam etmeleri üzerine çatışma çıktı” dedi.

Haşdi Şabi ile Peşmerge güçleri arasındaki gerilimin her an daha büyük çatışmalara evrilmesinden endişe edildiğini kaydeden Ahmad, bu durumun ise IŞİD’e yaradığını kaydetti. IŞİD’in bölgede etkinliğini hala bir şekilde koruduğunu savunan Ahmad, “Yaşananlar ardından güçlerini daha da artıracaklarını düşünüyorum. Bundan da yine en çok bölge halkı zarar görecek” diye konuştu. Kürt gazeteci Ahmad, “IŞİD ya da bir başkası… Adının ne olduğu önemli değil, belki yarın farklı bir isimle aynı zihniyet baş gösterecek. Önemli olan zihniyeti yok etmek” dedi.