ERDEMİR’de yine anlaşma yok

Türk Metal Sendikası ile Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) arasında süren, 4 bin 700 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yine anlaşma sağlanamadı.

Türk Metal Ereğli Şubesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, grev kararı alınan ERDEMİR’de işveren adına görüşmeleri sürdüren Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) talebi doğrultusunda, taraflar dün Ankara’da bir araya geldi. İşveren tarafı ilk 6 ay saatlik ücretlere 1,90 lira artış önerirken, sendika 2,50 lira talep etti. Bu konuda bir gelişme sağlanmadı.

MESS, sosyal haklarda ise ilk yıl için yüzde 9,5 olan teklifini revize ederek yüzde 10,5 zam teklifinde bulundu. Türk Metal bu teklifi kabul etmedi. Sendikanın kayınvalide ve kayınpeder ölümünde 3 gün izin talebi ise kabul edildi.

İşverenin banka promosyon bedeli olarak 150 lira ödenmesi teklifi de yetersiz bulundu. Ayrıca tamamlayıcı sağlık sigortasında MESS, Türkiye’nin her yerindeki hastanelerde yatarak tedaviyi kabul etti, ancak sendikanın ayakta tedavi talebi kabul edilmeyince bu konuda da anlaşma sağlanamadı. Sözleşmede 720 gün olan sendikal izinler ise 900 güne yükseltilere kabul edildi.

3 yıllık sözleşme dayatması

Şubeden yapılan açıklamada, sözleşmenin 3 yıllık yapılması için MESS’in dayatmada bulunduğu, bunun üzerine sendika temsilcilerinin toplantıyı terk ettiği belirtildi.

Öte yandan ERDEMİR işçileri, sendikanın Ereğli Şubesi’ne gelerek toplusözleşme görüşmelerinden çıkacak sonucu bekledi.