AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 milyon Suriyelinin geri dönüşü için bir proje hazırlığında olduklarını kaydetti. Erdoğan, projeyi Türkiye'deki ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının desteği ile hayata geçireceklerini söyledi.

Erdoğan: 1 milyon Suriyelinin geri dönüşünü için proje hazırlığındayız

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemizde misafir ettiğimiz 1 milyon Suriyeli kardeşimizin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak yeni bir projenin hazırlıkları içindeyiz" diye konuştu.

Erdoğan, Suriye’nin İdlib kentine inşa edilen briket evlerin anahtar teslim törenine video mesaj gönderdi.

Burada yaptığı açıklamalarda yaklaşık 500 bin Suriyelinin ülkelerindeki 'güvenli bölgelere' döndüğünü kaydeden Erdoğan, “1 milyon Suriyeli kardeşimizin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak yeni bir projenin hazırlıkları içindeyiz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Batılıların sergiledikleri ırkçı, ayrımcı tavrı yüzlerine vuruyoruz. Kimsenin inancına, konuştuğu dile bakmadık, bakmıyoruz. Bizim için sadece insan, sadece mazlum görmek bunun için harekete geçmemizi gerektiriyor. Sadece Suriye değil dünyanın pek çok yerinde yardım organizasyonları düzenliyoruz. İnsani yardım operasyonlarımızı kesintisiz sürdürüyoruz.

Ukrayna'da savaş başladığından beri 100 TIR insani yardım malzemesi sevk ettik. Dünyanın milli gelirine göre en çok yardım yapan ülkesiyken tüm alanlarda dünyanın en çok yardım yapan ülke konumuna geldik.

'PROJE 13 AYRI BÖLGEDE YÜRÜTÜLECEK'

Mazlumların canını kurtarmak için kapılarımızı açmakla kalmadık, evlerine geri dönmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Güvenli bölgeleer 500 bin Suriyeli geri dönüş yapmıştır. Göçü sınır ötesinde tutma stratejimizi geri dönüşü destekleyecek projelerle destekliyoruz. Şimdi 1 milyon Suriyeli kardeşimizin geri dönüşünü sağlayacak bir projenin hazırlığındayız.

Azez, Cerablus, Tel Abyad başta olmak üzere 13 ayrı bölgedeki yerel meclislerle birlikte yürüteceğimiz bu proje bir hayli geniş kapsamlıdır. Konuttan hastaneye kadar günlük hayatın tüm ihtiyaçlarıyla tüm altyapı bu proje içinde yer alacaktır. Geri dönüşler için gerekli zemini hazırlamanın gayreti içerisinde olacağız."