Türkiye, Rusya ve İran liderleri Tahran’da üçlü zirvede bir araya geldi. Zirvenin sonuç bildirisinde İdlib’de ateşkes çağrısı’nın da bulunmasını iki kez talep eden Erdoğan, Putin’den ret yanıtı aldı

Erdoğan’a ateşkes reddi

Suriye’de cihatçıların elindeki İdlib’e yönelik operasyon sürerken Astana sürecinin garantör ülkelerinin liderleri olan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Tahran’da bir araya geldi. Basına açık gerçekleştirilen üçlü toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İdlib’de ateşkes çağrısı da bildiriye eklensin” talebi Putin tarafından reddedildi.

Basına açık görüşme

Alışılmışın dışında bir şekilde basına açık biçimde gerçekleştirilen üçlü toplantıda ev sahibi olarak ilk sözü alan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, “Biz bölgedeki bazı ülkelerin terör ve ayrılıkçı endişelerini anlıyoruz. Ama bunu için en etkili yöntemin Suriye hükümetiyle işbirliği yapılması olduğuna inanıyoruz. Özellikle İdlib’de terörle mücadele devam etmelidir. ABD’nin oradaki varlığı derhal son bulmalıdır” dedi.

Putin ise “Suriye’de kalan teröristler İdlib’de bulunuyor. Uluslararası terörizm hemen hemen yok edildi” diye konuştu.

İdlib ‘hassasiyeti’

Erdoğan ise şunları söyledi: “İdlib sadece Suriye’nin geleceği için değil, bizim milli güvenliğimiz ve bölgenin geleceği için de öneme sahiptir. İdlib’e yapılacak saldırı felaketle sonuçlanacaktır. Teröristlerle mücadelede zaman ve sabra dayanan yöntemlere gerek var. İdlib’in kan gölüne dönmesini asla istemiyoruz. Türkiye bölgedeki varlığını korumakta kararlıdır. Türkiye göçmen ağırlama kapasitesini doldurmuştur. Suriye rejimimin de göz yummasıyla terör örgütü varlığını kalıcı hale getirmeye çalışıyor. Bu durum aynı zamanda Suriye’nin toprak bütünlüğüne de tehdit oluşturuyor.”

Ateşkes polemiği

Erdoğan ateşkes konusunda adım atılmasında büyük bir fayda olduğunu belirtip İdlib halkının korktuğunu söyledi.”İdlib’de göç ve iltica başladı” diyen Erdoğan, “Bizim sınırlara doğru geliyorlar, bir ateşkes sağlanmalı. Teröristlere karşı alınacak tedbirler birlikte alınmalı. İstihbarat güçlerimizin müşterek çalışması önem arz ediyor. Bu konuda süratle adım atılmalı, ateşkesin sağlanması çok çok önem arz ediyor.” ifadelerini kullandı.

Zirveye ilişkin bildirinin okunmasından önce ise Erdoğan ısrarla bildiride ateşkes ifadesinin olması gerektiğini vurguladı. Bunun üzerine söz alan Putin, Suriye ordusunun ve sahada savaşan güçlerin masada olmadığını belirterek onların adına ateşkes ilanının gerçekçi olmadığını söyledi.

İran Lideri ise silahlı gruplara silah bırakma çağrısı yapılmasının daha isabetli olacağını söyledi.

***

Liderler ikili görüştü

Zirve öncesi üç ülkenin liderleri ikili görüşmelerde bir araya geldi.

erdogan-a-ateskes-reddi-507928-1.

Erdoğan ilk görüşmesini ev sahibi ülke olan İran’ın Cumhurbaşkanı Ruhani ile gerçekleştirdi. Erdoğan bu görüşmenin ardından Rusya Devlet Başkanı Putin ile de bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşme 45 dakika sürdü.

Görüşmelerde Erdoğan’a Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik etti.

***

“Suriye’nin egemenliği” vurgusu

Açıklanan ortak bildiride, “(Liderler) Suriye Arap Cumhuriyeti’nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğü ile BM şartının amaç ve ilkelerine olan kuvvetli ve devam eden taahhütlerini vurgulamış ve bunlara herkes tarafından saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizmişlerdir” denildi. Bildiride ayrıca, “(Liderler) Terörle mücadele kisvesi altında sahada yeni gerçeklikler yaratılmasına dair her türlü girişimi reddetmiş, Suriye’nin egemenliği ile toprak bütünlüğü konusunda ve komşu ülkelerin ulusal güvenliğini zayıflatmayı amaçlayan ayrılıkçı gündemlere karşı durmada kararlılıklarını ifade etmişlerdir” ifadesi de yer aldı.

***

Erdoğan Hamaney ile de görüştü

Erdoğan, “Suriye” konulu Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi’nin ardından Hamaney ile de bir araya geldi. Hamaney’in ikametgahındaki görüşme basına kapalı gerçekleştirildi.

Hamaney’in basın ofisinden yapılan açıklamaya göre Hamaney, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ile İran arasındaki iyi ilişkilere değinen Hamaney, ortak noktaların daha da güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Hamaney, “İran ile Türkiye İslam dünyası için ortak amaçlara sahiptir. O yüzden İran ile Türkiye arasındaki siyasi ve ekonomik işbirliği geliştirilmelidir” görüşlerini paylaştı.