Erdoğan’a ‘kredide tehdit’ tepkisi

Hüseyin ŞİMŞEK

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP’li belediyelerin vatandaşa yönelik hizmetleri için anlaştığı krediler konusunda, “Ben teminat vermezsem kredi alamazlar” dedi. Erdoğan’a tepki gösteren CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “İşte bu zihniyet yüzünden belediyelerimizin 28 milyar 680 milyon liralık projeleri bir tek imza bekliyor. Erdoğan hizmet bekleyen halkı cezalandırıyor. Bu açıklama partizanlığın itirafıdır” dedi.

Erdoğan, Özbekistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İngiltere ziyaretini eleştirdi. Kılıçdaroğlu’nun “Temiz para getireceğim” ifadelerinin anımsatılması ve “Belki kaynak CHP’li belediyelerin projeleri içindir” yorumu yapılması üzerine Erdoğan, “Kendi belediye başkanlarına, gerek Ankara, İstanbul, İzmir, acaba bu tür dış kredide Bay Kemal mi onlara bu parayı buluyor? Teminatı veren kişi benim. Eğer teminat verirsek adamlar kredi veriyor. Aksi takdirde vermez” dedi.

YÖNETİM TEPKİLİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, Erdoğan’ın açıklamalarını eleştirerek, bunun bir itiraf olduğunu kaydetti. “2019 yerel seçimlerinden bu yana, tarihte görülmemiş bir partizanlıkla karşı karşıyayız’ diyen Torun, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Devlet desteklerinin tamamına yakını sadece Cumhur İttifakı belediyelerine aktarılıyor. Belediyelerimiz kamu bankalarından kredi alamıyor. Yurtdışından uygun koşullarda kredi bulduklarında da Erdoğan engel oluyor. Erdoğan’ın açıklamaları partizanlığın itirafıdır. İşte bu zihniyet yüzünden belediyelerimizin 28 milyar 680 milyon liralık projeleri bir tek imza bekliyor.”

CHP’li Belediyelerin kredi imkânı bulduğu ancak Erdoğan’ın imza atmaması nedeniyle bekleyen projelerinden bazıları şöyle:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi:

•3 metro projesi
•300 vagon alımı
•300 metrobüs alımı

Mersin Büyükşehir Belediyesi:

Raylı sistem projesi
•Atık bertaraf tesisi

Muğla Büyükşehir Belediyesi:

•İçme suyu projesi
•Yenilenebilir Enerji Projesi

Adana Büyükşehir Belediyesi:

•Raylı sistem projesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi:

•Raylı sistem projesi

(İzmir’de depremden etkilenen orta hasarlı binaların dönüşümünde kullanılacak 344 milyon dolarlık kredi, süresi içinde onaylanmadığı için kullanılamaz hale geldi.)