AB liderleri ve AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beştepe’de bir araya geldiği görüşmede ‘koltuk krizi’ yaşandı. Liderlerin oturma düzenine geçtiği sırada Konseyi Başkanı Charles Michel protokol koltuğuna otururken, AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen’e protokol koltuğu verilmedi ve bir süre ayakta kaldı. Leyen’in yaşanan koltuk krizinde şaşkınlığını gizleyemediği kameralara yansıdı.

Erdoğan-AB liderleri görüşmesinde Ursula von der Leyen'e 'protokol koltuğu' verilmedi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

AB liderleri ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de bir araya geldi. Liderler, bir süre basına poz vermelerinin ardından toplantı odasına geçti.

Görüşmeler başlamadan liderlerin oturma düzeninde bir protokol krizi yaşandı. AB konsey Başkanı Charles Michel’e Erdoğan’ın yanında bir protokol koltuğu verilirken, AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen’e ise protokol koltuğu verilmedi.

Komisyon Başkanı Leyen’in koltuk krizi sırasında şaşkınlığını gizleyememesi kameralara yansırken protokol olarak AB Konsey Başkanı ile eşit statüde bulunan Leyen’e protokol koltuğu verilmemesi Avrupa’da ve kamuoyunda tepkilere yol açtı.

"ERDOĞAN'IN PROTOKOL MAÇOLUĞU"

İtalya’da yayın yapan Le Repubblica gazetesi konuyla ilgili ‘Erdoğan’ın Protokol Maçoluğu’ başlığı atarak, Erdoğan’ın bu hamleyi bilerek yaptığını söyledi. Erdoğan'ın bu hamlesiyle cinsiyetçi bir tutum sergilediğinin de altını çizen gazete ayrıca, Von der Leyen'in bu konuyla ilgili hiçbir şey yapmamasını eleştirerek tepkisini göstermesi gerekirdi dedi.

ABD Merkezli The Washington Post Gazetesi de ‘Türkiye iki AB lideriyle görüştü. Aralarındaki kadın koltuk alamadı’ dedi.

The Washington Post ayrıca Leyen’in kendisinden protokol olarak alt seviyede olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla oturtulmasına da eleştiride bulundu.

Avrupa Parlamentosu'nun Hollandalı üyesi Sophie in ‘t Veld ise Erdoğan'ın geçmişte ikisi de erkek olan AB yetkilileriyle yan yana oturduğunu hatırlatarak, "Bu bir tesadüf değildi, kasıtlıydı" dedi. AP Vekili ayrıca, Konsey Başkanı Michel'e de bu konuda sessiz kalmasından dolayı tepki gösterdi.