Suriye'de "Güvenli Bölge" tartışmaları sürerken Erdoğan'dan "ABD'den gerçek bir müttefike yakışır adım bekliyoruz" açıklaması geldi.

Erdoğan: ABD'den gerçek bir müttefike yakışır adım bekliyoruz

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda 11. Büyükelçiler Konferansı'nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Suriye'nin kuzeyinde oluşturulmak istenen "Güvenli Bölge" tartışmalarıyla ilgili, "ABD'den gerçek bir müttefike yakışır adım bekliyoruz" dedi.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

''Dünyamız teknolojik yenilikler yanında diplomaside de büyük bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Bireylerle şirketlerle toplumlarla beraber devletlerin de zamanın ruhunu iyi okuması politikalarını da buna göre belirlemesi gerekiyor.

Siyasi ve ekonomik kırılganlıkları dikkate aldığımızda sistemden ziyade sistemsizlikle karşı karşıya kaldığımızı söylemek durumundayız. Son günlerde ticaret savaşlarını da bu sistemsizliğin bir parçası olarak görüyorum. Suriye'de Libya'da Yemen'de Myanmar'da çocuklar ölmeye devam ediyorsa burada sistem sorunu var demektir. Böyle bir çağda hiç kimse başkasından bana ne deme lüksüne sahip değildir. Vicdanı olmayanın ne ahlakı ne kutsalı ne de tutarlılığı olur.

Biz kolayın değil zorun tarafındayız hadiselerin içinde yer alan onları yönlendiren aktörler olmalıyız. Türkiye bölgesinin barış ve huzuru için de inisiyatif almak zorundadır. Gerektiğinde diyalog ile yumuşak güç unsurları ile zorlayıcı diplomasi araçlarıyla gerekirse fiili güç kullanarak milli menfaatlerimizi savunacağız.

GÜVENLİ BÖLGE

60 yılı aşkın NATO üyeliğimizi güvenlik politikamızın ana sütunu olarak görüyoruz. NATO müttefikimiz ve stratejik ortağımız ABD'den de bu çerçevede gerçek bir müttefike yaraşır adımlar atmasını bekliyoruz. Angajman ve diyalogda ısrarcı olduk. Türkiye müttefikleri olmadan milli bekasına yönelik her türlü tehdidi bertaraf etme hakkına sahiptir. Güney sınırımızda büyüyen müttefiklerimizin ağır silahları ile büyütülen bu yapı ortadan kalkmadıkça Türkiye kendisi emniyette hissedemez. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatları ile başlattığımız süreci inşallah çok yakında farklı bir aşamaya geçireceğiz.

S-400'lerin NATO'ya ve F-35'lere zarar vereceğine dair hiçbir somut delil yoktur. Hiç kimse kimseyi aldatmasın.

AB'YE ÜYELİK

AB'ye tam üyelik hedefimizi koruduğumuzu teyit etmek istiyorum. AB, küresel bir aktör olmak istiyorsa Türkiye'yi kazanmalıdır. Vize serbestisinde 6 başlığı çözmek istiyoruz. Yargı reformumuz bu konuda çok önemli bir adımdır. AB ile gümrük güncelleme müzakerelerine başlanmasını bekliyoruz.

RUSYA'YLA İLİŞKİLER

Rusya ile çok geniş bir çerçeve iş birliği içindeyiz. Türk Akım projesinde sona geldik. Yıl sonunda bitirmiş olacağız.

SURİYE VE IRAK

İran'ın da katılımıyla yürüttüğümüz Astana süreci devam ediyor. İdlib'de büyük bir insani felaketin önüne geçtik. Anayasa görüşmeleri konusunda inşallah yakında sonuç alacağımıza inanıyoruz.

Irak'ın toprak bütünlüğüne verdiğimiz önemi yalnıza sözle değil eylemlerimiz de ortaya koyduk. Türkmen kardeşlerimizin sıkıntılarını her fırsatta dile getiriyoruz. Türkiye olarak daima yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyoruz.

Musul ve Basra'daki başkonsolosluklarımızı yakında yeniden açacağız. Kerkük ve Necef'te de konsolosluk açma talebimizi Irak makamlarına ilettik.Erbil Başkonsolosluğu'nda görevli arkadaşımız Osman Köse'yi kalleş bir saldırıda şehit verdik. Allah'tan rahmet diliyorum. İstihbata birimlerimiz, Irak merkezi yönetimi ve Irak bölgesel yönetiminin desteğiyle şehidimizin kanını yerde bırakmadık. Erbil'deki terör eyleminin tüm faillerini yakaladık ya da etkisiz hale getirdik. PKK denilen çıban başını Irak topraklarından kopartıp atmakta kararlıyız.

Kuzey Irak'ta yürütülen Pençe harekatı başarıyla devam ediyor. Irak ve İran yönetimleriyle terörle mücadele konusunda hemfikiriz."