Google Play Store
App Store

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm yurttaşları ilgilendiren yeni asgari net ücret 8 bin 506 lira olarak açıklandı. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni asgari ücreti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Akkol ile birlikte duyurdu. Enflasyonun düşüş sürecinde olduğunu söyleyen Erdoğan ''Beklenmedik bir durumla karşılaşırsak asgari ücrette ara bir düzenleme yapmaktan kaçınmayız'' dedi. Masada yer almayan Türk-İş'in karara şerh düşmesi bekleniyor.

Erdoğan açıkladı: Yeni asgari ücret net 8 bin 500 TL
Fotoğraf: AA

2023 yılında uygulanacak asgari ücret net 8 bin 506 TL, brüt 10 bin 8 TL oldu. Buna göre, net asgari ücret artış oranı yüzde 54,66 olarak gerçekleşti. Türk-İş'in asgari ücret önerisi ise net 9 bin liraydı.

Açıklama AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarında işçi ve işveren heyetinin ortak bir rakamda uzlaşamadığını anımsatan Erdoğan, açıklamayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile birlikte yaptı.

Erdoğan, "2023 yılında net asgari ücret 8 bin 500 lira olarak mutabık kaldık. Yıllık ortalama artış oranı, yüzde 70'in üzerinde oldu" dedi. Erdoğan, "Beklenmedik bir tabloyla karşılaşırsak tıpkı geçen yıl olduğu gibi yine bir ara düzenleme yapmaktan kaçınmayız" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, şunları söyledi:

"Maalesef ortak bir rakam üzerinde anlaşamamıştır. Biz gerekçeleri saygıyla arşılıyoruz. Elbette herkesin kendi öncelikleri doğrultusunda bir tutum ortaya koyacaktır. Bize düşen görev, ülkemiz ve milletimiz için en doğru en hakkaniyetli sonucun ortaya çıkmasını sağlamaktır.

"RAKAM, ÜLKEMİZİN GÖRÜNÜMÜYLE DE UYUMLUDUR"

Ne emekçilerimizin hakkının yenmesine ne de iş verenlerin altından kalkamayacak bir duruma rıza gösteririz. Taraflar arasında makul bir uzlaşma sağlanabilmesi için samimi gayret sarfettik. Gönlümüz çalışan temsilcilerimizin de bugün aramızda olmasını istedik. Geçmiş yıllarda da taraflar uzlaşıya varamadığı halde hükümetçe uzlaşıya varılan çok sayıda asgari ücret olmuştur. Açıklayacağımız asgari ücret rakamı, ülkemizin görünümüyle de uyumludur. Türkiye'de yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme gayretlerimizin en somut sonuçlarını çalışma hayıtımızda aldığımız bir gerçektir.

2002 yılında 184 lira olan asgari ücret bizim dönemimizde nominal olarak 30 kart, reel olarak yüzde 142 oranında artmıştır. Asgari ücretten alınan gelir ve damga vergisini de kaldırmıştık. Yıl içinde enflasyonda yaşanan yüksek artış bizi temmuz ayında yeni bir düzenleme ile asgari ücreti 5 bin 500 liraya çıkarmaya yöneltmiştir. Bütün bunları yaparken sırtımızda bu devletin küfesi var. Böylece yıl içinde asgari ücrette ortalama yüzde 80 ve kümülatif yüzde 95 oranında artış sağlamıştık. Temmuz ayına göre yüzde 50 oranında artış olmuştur. Yıllık yüzde 70'in üzerinde gerçekleşti.

Küresel krizin gelişmiş ülkeleri dahi ciddi şekilde sarstığı süreçte Türkiye'nin kalkınmasını artırarak sürdürmesi, tüm dünyada ilgiyle takip edilmektedir. Elde ettiğimiz her kazanımı 85 milyonun hayat kalitesini artırmak için kullanıyoruz. Sosyal hayattan yatırıma kadar her alanda bu gayretin izlerini ve neticelerini görmek mümkündür. Geçtiğimiz haftalarda kamu görevlilerini ek göstergeden sözleşmelilerin kadroya geçirilmesine kadar pek çok talebi çözüme kavuşturduk. Birazdan sizlerle paylaşacağımız asgari ücret rakamını belirlerken aynı yaklaşımla hareket ettiğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Memur ve emekli maaşlarında yapılacak artış oranlarını da bu şekilde tespit edeceğiz.

"SIRTIMIZDA DEVLETİN KÜFESİ VAR"

Yıl içinde enflasyonda yaşanan yüksek artış, temmuz ayında bizi 5 bin 500 liraya çıkarmaya yöneltmişti. Tüm bunları yaparken unutmayalım, sırtımızda bu devletin küfesi var. Altyapıyla, üst yapıyla, eğitimde, sağlıkta attığımız adımlar var. Bu hesapları da ilmik ilmik dokuyarak yapıyoruz. Yıl içinde asgari ücrette ortalama yüzde 80 oranında artış sağlamıştık.

"ARA DÜZENLEME YAPMAKTAN KAÇINMAYIZ"

Enflasyon inşallah yıl ortasında yüzde 30'lu, yıl sonunda yüzde 20'li rakamlara indirmekte kararlıyız. Her vatandaşımdan hesabını bu hedefe göre yapmalarını istiyoruz. Asgari ücreti belirlerken hem geçmiş kayıpları telafi edecek hem önümüzdeki yıla dair enflasyon öngörümüzü destekleyecek bir oran belirledik. Eğer öngöremediğimiz bir durum yaşanırsa geçen yıl olduğu gibi bir ara düzenleme yapmaktan kaçınmayız.

Biz milletimizle birlikte varız. Milletimiz için varız. Milletimizle birlikte var olmayı sürdüreceğiz. Diğer tüm hususlar gibi asgari ücretle ilgili adımları da bu hissiyatla atıyoruz. Şimdi sizlerle önümüzdeki yılın asgari ücretini paylaşmak istiyorum. Gerek bakanımıza gerek TİSK Başkanımıza şahsım ve milletim adına kendilerine çok çok teşekkür ediyorum. Net asgari ücret 2023 yılında inşallah 8 bin 500 lira olarak aramızda mutabık kaldık. Bu asgari ücretin işverene olduğu gibi bize de yansıması olacak. Böylece asgari ücrette geçtiğimiz yılın ocak ayına göre yüzde 94, temmuz ayına göre yüzde 50 oranında artış sağlanmıştır."

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol / AATİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol / AA

TİSK BAŞKANI AKKOL: SAĞDUYU BEKLİYORUZ

Erdoğan'ın ardından söz alan TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Akkol, "Üç tane önceliğimiz vardı. İşçi tarafıyla bazı görüş ayrılıkları olabilir ama yarın başka konularda yine mutabakatlar sağlayacağız. Tüm taraflardan bu süreci sağduyu ile değerlendirmelerini istirham ediyorum; kutuplaşmak bizim bu ailemize yakışmaz" dedi.

Akkol, şunları söyledi:

TİSK'in bu süreçte üç önceliği vardı. Bunlardan birincisini Sayın Cumhurbaşkanımız da az önce ifade etti, ülkemizin sürdürülebilir refahı oldu. İkincisi, çalışma arkadaşlarımızın enflasyon karşısında korunması oldu. Üçüncüsü de işletmelerimizi ve üreticilerimizi ayakta tutarak üretimin ve istihdamın devamlılığının sağlanması oldu. Dengeli ve sosyal tarafların tümüne fayda sağlayacak bir asgari ücret belirlemenin önemini her daim aktarıyoruz. Biz bu süreç boyunca -bu eylülden beri çok hızlanan bir süreç oldu- pozitif mesajlarla ülkemizin çalışma hayatına yine pozitif bir enerji vermeye gayret ettik. Devlet, işçi, işveren ayrımına karşı olduğumuzu her fırsatta ifade ediyorum. Devlet bizim devletimiz, işçi bizim işçimiz, işveren bizim işverenimiz. Burada bir aile felsefesi var. Bazen tüm konularda anlaşıyoruz. Aile bireyleri arasında bazen anlaşmazlık da olabiliyor ama günün sonunda esas olanın birlik, beraberlik ve bütünlük olduğuna kalpten inanıyoruz. Bugün işçi tarafıyla bazı görüş ayrılıkları olmuş olabilir ama yarın başka konularda yine mutabakatlar sağlayacağız. Bu masadan kalkacağız, çalışma hayatının diğer odak alanları için hep birlikte yeni masalara oturacağız, oralarda da anlaşmalar sağlayacağız."

Akkol, basından ve kamuoyundan asgari ücret sürecini ‘bütüncül bir bakış ve sağduyuyla’ değerlendirmelerini isteyerek, şöyle konuştu:

"Kutuplaşmak, ayrışmak, çatışmak biraz önce ifade ettiğim aileye yakışmaz diye düşünüyorum. Bugün açıklanan ücreti düşük bulanlar olacaktır, yüksek bulanlar olacaktır, dengeli ve makul bulanlar olacaktır. Her zaman ifade ettiğimiz gibi asgari ücret bir taban ücrettir. Makul olması gerekir, hedefimiz hep beraber ortalama ücretin artırılması olmalıdır. Bu nedenle belirlenen rakamın üzerine çıkma imkanı olan işletmelerimize de ilave atılabilecek adımları da atma çağrısında da her zaman bulunuyoruz. Bundan sonra odağımızda enflasyonla mücadeleye, önce alım gücünün korunması ve artmasına, vergi ve istihdam kolaylıkları gibi çalışma hayatının diğer konuları olacak. Bu vesileyle başta sayın Cumhurbaşkanımız ve kıymetli bakanımız olmak üzere Komisyon çalışmalarına katkı sunan işçi, işveren ve hükümet temsilcilerine teşekkürlerimi sunuyorum. Biz TİSK olarak ülkemizin kalkınması, çalışma arkadaşlarımızın refahı için işçi, işveren ve kamu tek yürek olarak diyalog ve işbirliğiyle üretmeye hız kesmeden devam edeceğiz. Belirlenen asgari ücretin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."

BİLGİN: ÇALIŞANLARIN REFAHTAN PAY ALACAKLARI YENİ BİR ÜCRET SKALASI

Akkol'un ardından konuşan Bakan Bilgin ise “Bu rakam bütün çalışanların refahtan pay alacakları yeni bir ücret skalasına ulaştıracaktır. Bu Türkiye’nin büyümesine, büyürken emekçilerini düşünen bir sosyal devlet anlayışına yakışan bir tutumdur" diye konuştu.

Bilgin, şu ifadeleri kullandı: "Bu rakam, bütün çalışanları, sadece asgari ücretle çalışanları değil onun üzerindeki çalışanları da emekçileri de refahtan pay alacakları yeni bir ücret skalasına ulaştıracaktır. Bu, Türkiye'nin büyürken emekçilerini düşünen, sosyal devlet anlayışına yakışan bir tutumdur. Bu yaklaşım, toplumun emekçileriyle işverenleriyle bütünleşerek onların üretim sürecine, Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına daha verimli şekilde katılmalarını sağlayacaktır."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin / AAÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin / AA

TÜRK-İŞ MASADA YOK

3 sandalyenin bulunduğu salonda Erdoğan'ın yanında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol yer aldı.

Türk İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş) toplantıya davet edilmediği ve karara muhalefet şerhi koyması bekleniyor.

TÜRK-İŞ 9 BİN LİRA TEKLİF ETMİŞTİ

İşçi, işveren ve hükümet tarafından ortak karar ile 2023 yılı asgari ücretinin belirlenmesi hedeflenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısı 20 Aralık'ta yapılmıştı.

Toplantının ardından Türk-İş Başkanı Ergün Atalay basın mensuplarına yaptığı açıklamada, resmi tekliflerinin 9 bin lira olduğunu belirtmişti. Atalay bu rakamın kabul edilmesi durumunda imzayı atacaklarını, aksi halde masaya oturmayacaklarını söylemişti.

AÇLIK SINIRI 7 BİN 786, YOKSULLUK SINIRI 25 BİN 364 LİRA

Türk-İş’in kasım ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı 7 bin 786 TL olarak hesaplanmıştı. Gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplamı olan yoksulluk sınırı 25 bin 364 TL’ye, bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 10 bin 171 TL’ye yükselmişti.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.