Tel Abyad’ın geri alınmasının ardından AKP’nin Ortadoğu politikasının yenilgiye uğradığını belirten dış politika uzmanları, Erdoğan’ın savaş kışkırtıcılığı yaptığını belirtti

‘Erdoğan Arap-Kürt savaşını kışkırtıyor’

ZEYNEP KURAY - zeynokuray@hotmail.com

Kobane’nin ardından Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünü Tel Abyad’dan püskürten Batı Kürdistan Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG/YPJ) zaferini değerlendiren gazeteciler Fehmi Taştekin, Ceyda Karan ve Celal Başlangıç, bu başarıyla AKP’nin Ortadoğu politikasının bir kez daha yenilgiye uğradığını vurguladı. Taştekin, Kobane ve Tel Abyad’da planları tutmayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın şimdi de manipülatif söylemlerle Arap-Kürt savaşını kışkırttığına dikkat çekerken, Karan iki kantonun birleştirmesiyle AKP’nin tampon bölge hayalinin suya düştüğünü vurguladı. Celal Başlangıç ise, YPG/YPJ’nin art arda elde ettiği başarıların Türkiye’deki seçimleri de etkilediğini kaydederek, “AKP‘nin ve Erdoğan’ın barış konusunda ne kadar sahtekar olduklarını göstermesine vesile oldu” dedi.

‘TEHDİT DEVAM EDİYOR’

YPG/YPJ’nin Tel Abyad’ın ele geçirmesiyle IŞİD tehdidinin tamamen olmasa da önemli ölçüde bertaraf edildiğini vurgulayan Fehim Taştekin, Rakka’dan aldığı güçle Kobane ile Cizîrê’yi hem doğudan hem de batıdan tehdit eden ve saldıran IŞİD tehlikesinin şimdilik ortadan kalkmış olduğunu söyledi. Taştekin, Rakka’nın IŞİD’in beslendiği ana damar olduğu sürece, bu tehlikelerin bitmiş sayılamayacağına işaret etti. Taştekin, Türkiye’nin dünyaya bağlandığı sınır kapısı olan Carablus kapısı açık olduğu sürece Rakka’nın besleyeceğini ve Rakka beslendiği sürece de Rojava’nın tehdit altından olmaya devam edeceğini söyledi. Bundan sonraki süreçte çok büyük bir değişiklik olmayacağını, IŞİD ve diğer güçler arasında savaşın süreceğini ifade eden Taştekin, Tel Abyad’ı kaybeden IŞİD’in kendine yeni bir koridor açmak için saldırmaya devam edeceğini söyledi.

‘AKP TEHLİKELİ OYUNLAR OYNUYOR’

IŞİD’e verdiği destekle gündemden düşmeyen AKP’nin Rojava’ya dönük politikasına da değinen Taştekin,“Kobane düştü düşecek” lafıyla AKP’nin Kürt seçmenlerini neredeyse tamamen kaybettiğini vurguladı. AKP, bu politikalarda ciddi hata olduğunu kendi içerisinde tartışsa da, Cumhurbaşkanı Erdoğan için bir şey değişmediği hâlâ aynı kafayla hareket ettiğini söyleyen Taştekin, Erdoğan’ın zihniyeti değişmediği için Tel Abyad’da Türkmenler ve Araplara yönelik bir etnik temizlik yapılıyor gibi manipülatif tepkiler verdiğini hatırlatarak, “Erdoğan, Türkmenlere ve Araplara etnik temizlik yapılıyor diye öne sürerek bir Arap- Kürt savaşı kışkırtıyor” dedi.

‘HAYAL SUYA DÜŞTÜ’

YPG/YPJ’nin Tel Abyad’da elde ettiği başarının “Kobanê düştü düşecek” diyenlere büyük bir darbe vurduğunu kaydeden Ceyda Karan, “Darbe, çünkü IŞİD’in Tel Abyad’ın 85 km güneyindeki başkenti Rakka’ya uzanan ana tedarik yolu kesildi. Şimdiye kadar kapalı denilen Türkiye sınırından hepimizin bildiği gibi pek çok malzeme geçiyordu. YPG’nin bu bölgeyi kontrolü altına almasıyla hem bu hat kesilmiş oldu hem de iki kanton birleştirildi” dedi. Batı’nın hava desteğiyle beraber bu durumun yayılma olasılığının yüksek olduğunu belirten Karan, “Bu da dört senedir Batı’yı ikna ederek kendi mezhepçi ve sekter davası için tampon bölge oluşturmaya çalışan AKP‘nin hayalinin suya düştü anlamına geliyor. Devran döndü ve güvenlikli bölgeyi şu anda Kürtler inşa ediyor, bunu da ironik bir şekilde Amerika’nın desteğiyle yapıyorlar” diye konuştu.

***

‘AKP barış sahtekarı’

YGP-YPJ’nin art arda elde ettiği başarıların Türkiye’deki 7 Haziran seçim sonuçlarını da etkilediğine dikkat çeken Celal Başlangıç ise, “Birincisi Kobane’nin düşmemesi ve savunulması, AKP’nin ve Erdoğan’ın barış konusunda ne kadar sahtekâr olduklarını göstermesine vesile oldu. AKP’ye oy veren Kürtlerin HDP’ye yönelmesine yol açtı” dedi.